Analys

Per Lindvall:Feds tandlösa räntechock

Per Lindvall

Den globala börsfrossan har lugnat sig något efter den amerikanska centralbankens drastiska räntesänkningar. Det faktum att Fed, med chefen Ben Bernanke i spetsen, tycks vara villig att prioritera stabiliteten i det finansiella systemet, och därmed försvara höga tillgångspriser, framför att bekämpa inflationen, som nu är på 16-årshögsta, tycks ha lugnat många investerare. Andra är mer nervösa och oroliga. Det har de anledning att vara för ännu så länge har Feds åtgärder inte bitit där de ska bita. Marknadsräntorna och riskpremierna har fortsatt att stiga även efter dessa åtgärder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det gäller inte minst krediter som har bedömts ha lite högre kreditrisk, vilket snart har få undantag eftersom marknadens tilltro till ratinginstitutens betyg har eroderat. En mycket oroande utveckling uppvisas för låntagare och obligationer som även tidigare klassats som skräpobligationer, ”junk bonds”.

Enligt Moody’s hade andelen företagsobligationer, som betygsatts som junk bonds, där ”spreaden”, differensen, gentemot statsobligationer överstiger 10 procent, 1 000 baspunkter, ökat till över 20 procent i mitten av februari. Så sent som i december var den andelen 6 procent och hade ökat till 11 procent i januari enligt Moody's konkurrent Standars & Poor’s. (Statistiken för de båda är kanske inte helt jämförbar, men riktningen är den samma.)

Annons
Annons
Annons