Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Erik Bergin: Feds problem består trots starka jobbsiffror

Feds räntebesked

Mitt i en rad oroande varsel om globala ekonomiska problem så lyser arbetsmarknadsstatistiken i USA för december upp vintermörkret. Men fredagens jobbrapport har brister under ytan som ser ut att kunna hota Feds idé om fortsatta räntehöjningar i år.

292 000 nya jobb i USA under december var bättre än väntat. Men arbetslösheten har fortfarande inte brutit igenom den symboliska nivån på under 5 procent.

292 000 nya jobb i USA under december var bättre än väntat. Men arbetslösheten har fortfarande inte brutit igenom den symboliska nivån på under 5 procent. Foto: Mark Lennihan/AP

LAS VEGAS Efter en vecka med ny ekonomisk cirkus och stoppade börser i Kina har fokus återigen hamnat på den globala oro som fick USA:s centralbank Fed att avstå från en räntehöjning i september. Sedan dess har USA:s ekonomi fortsatt tuffa på i en takt som ser ut att vara någotsånär stabil men långt ifrån strålande. Det stod klart på fredagen när arbetsmarknadsstatistiken för december ramlade in med rubriksiffran 292 000 nya jobb, bättre än väntat. Å andra sidan var den officiella arbetslösheten oförändrad på 5 procent. Det hade varit symboliskt viktigt om den brutit igenom ned till 4,9, även om siffran innehåller en hel del luft.

Bortom den starka decembersiffran finns samma problem som tidigare kvar i ekonomin.

Med det lägger USA ett 2015 bakom sig som i mångt och mycket signalerar tillförsikt och styrka i ekonomin. Jobbtillväxten i USA:s ekonomi blev i snitt 221 000 arbeten per månad, en nedgång från 260 000 under 2014 men fortfarande bra. Tillväxten har puttrat på sakta men säkert. Och Fed tyckte sig i december se så pass starka tecken på en gryende inflation att man vågade sig på den första räntehöjningen på nära ett decennium.

Annons
X

Dessutom ser en mildare vinter än i fjol ut att hindra en upprepning av 2015 års idiotstopp i tillväxten under första kvartalet.

Börserna och dollarn steg sedan decemberstatistiken publicerats på fredagsmorgonen.

Så långt är allt väl. Men bortom den starka decembersiffran finns samma problem som tidigare kvar i ekonomin. Om Fed-chefen Janet Yellens spådom om ökande inflation någonsin ska slå in så behöver löneökningarna bli större än den historiskt låga nivå de är på. I december stod de stilla och på ett år har lönerna ökat 2,5 procent, en godkänd siffra men inget att ställa till fest för.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Meningsfulla löneökningar är fortfarande biten som saknas i pusslet i det här återhämtningen, säger Capital Economic-ekonomen Paul Ashworth till Wall Street Journal.

  Långtidsarbetslösheten är kvar på en hög nivå och andra parametrar som påtvingad deltid visar få tecken på snabb förbättring.

  Dessutom hjälper det låga oljepriset till att pressa inflationen nedåt ytterligare och fortsätter att generera arbetslösa oljearbetare i Texas, North Dakota och andra ställen med dyr skifferolja.

  Decembersiffrorna backar visserligen upp Feds räntehöjning i december och givet att den svagt stigande trenden för USA:s ekonomin fortsätter så bör vi rimligen se ytterligare en höjning före midsommarsnapsen.

  Feds ledamöter har samtidigt förutspått fyra höjningar under 2016, men för att de ska bli av krävs sannolikt substantiella löneökningar och att inflationen visar mera konkreta livstecken än så här.

  Så 2015 må ha fått en stark avslutning. Men decembersiffrorna gör ändå inget för att bryta den besvärande trenden med frånvaro av inflation och svag ekonomisk tillväxt. Marknaden tror mycket riktigt heller inte på Feds egen ränteprognos.

  Annons

  292 000 nya jobb i USA under december var bättre än väntat. Men arbetslösheten har fortfarande inte brutit igenom den symboliska nivån på under 5 procent.

  Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X