Annons
X
Annons
X

Federley: ”Ren provokation av Moderaterna”

Moderaterna har kastat sig i famnen på Socialdemokraterna. Partiets agerande är ”en ren provokation” gentemot de små allianspartierna. Det menar Fredrick Federley, ledamot av C:s partistyrelse.

Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet.
Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet. Foto: JESSICA GOW/TT

**I Ekots lördagsintervju **förklarade Anders Borg att han tänker höja skatter om han får sitta kvar som finansminister. I måndags förklarade han samma sak, denna gång med Moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt vid sin sida. Tillägget denna gång var att alla kommande reformer måste finansieras ”krona för krona”; det finns inget utrymme för en lössläppt finanspolitik. Nu på förmiddagen, när Anders Borg redogjorde för det ekonomiska läget, kom ytterligare skattehöjningar. Avdraget för pensionsförsäkringar slopas.

I kraft av sin ledande position i regeringen stakar Moderaterna nu ut ramarna för det kommande politiska valrörelsen.

– De har roffat åt sig hela spelplanen och satt hela uppfattningen om hur svensk ekonomi ser ut, förklarar centerpartisten Fredrick Federley, ledamot av C:s partistyrelse och riksdagsledamot.

Annons
X

**Han uppfattar **Moderaternas planer på skattehöjningar som ett sätt att lägga sig mycket nära riksdagens största parti.

– Det trianguleras så fort i svensk politik nu så man hinner inte med. Socialdemokraterna köper rätt av hela alliansens inkomstskattepolitik. Vad gör Moderaterna då? De kastar sig i famnen på Socialdemokraterna.

Effekten blir att många alliansväljare blir ”förvirrade” och dessutom komplicerar det samarbetet inom regeringen. Det blir en ”ansträngande diskussion”, menar Fredrick Federley.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om alliansens största parti nu börjar slänga ut alliansens politik men ändå kräver ett fortsatt förtroende då kommer det att behövas ett ställningstagande av oss. Antingen slänger vi också ut alliansens politik, och de stämmobeslut vi har, för att springa efter Moderaterna rakt in i famnen på Löfven. Eller så står vi fast vid vad vi gör och höjer tonläget för att förflytta väljare från Moderaterna till oss.

  Men när finansministern och statsministern etablerar sin analys av det ekonomiska läget så bakbinder de också de mindre allianspartiernas möjligheter att gå till val på den politik de tycker är riktig  - och därmed deras möjligheter att locka väljare. Alla satsningar kommer att betraktas som oansvariga.

  – Det Moderaterna gör kan inte ses som något annat än en ren provokation gentemot de tre mindre allianspartierna. Det är att köra in spaden i ögat på oss, säger han.

  Fredrick Federley är oroad över det moderata agerandet.

  – Frågan är om de inte har siktet inställt på något annat. Kanske har de internt börjat överväga att alliansen inte kommer att vinna valet. Går alliansen förlorande ur valstriden då finns ingen regering att bilda. Då tror jag Moderaterna tänker att det är bättre att de blir ett större parti och därmed kan agera utifrån sin storlek än att vi blir ett mindre parti och försöker försvara alliansen.

  **Fredrick Federley **konstaterar att om alliansen förlorar valet då finns det ”inga bindningar kvar över huvud taget”. Han skulle inte bli förvånad om den moderata ambitionen då är att försöka regera vidare med Socialdemokraterna.

  – Det kan mycket väl tänkas att man gör ett tysk lösning. Man har gjort det på Island. Reinfeldt fortsätter två år tillammans med Socialdemokraterna och sedan blir det en socialdemokratisk statsminister efter det. Det är inte otänkbart.

  Annons
  Annons
  X

  Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet.

  Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X