Annons
X
Annons
X

Federley kan kryssa sig in

Det är inte säkert att alla toppkandidater får en plats i Bryssel. En uppstickare som kan kryssa sig in är Centerns tredjenamn på listan, Fredrick Federley.

**Först på onsdag **är personrösterna färdigräknade. Därför är det svårt att i nuläget säga om några kandidater har lyckats kryssa sig in i EU-parlamentet.

Men tendensen ser ut att vara att de flesta partiers toppkandidater kommer in. Centerns Kent Johansson har dock en stark utmanare i Fredrick Federley.

När drygt 500 av 6227 valdistrikt var räknade ledde Federley med över tusen kryss.

Annons
X

Hannes Hervieu, ordförande för Centerstudenter och ansvarig för Fredrick Federleys kampanj, är hoppfull.

– Jag tror att det kommer gå vägen, men det baserar jag inte på de få siffror som har kommit nu, utan snarare på det enorma engagemang som kampanjen har haft, säger han.

**Enligt Hannes Hervieu **pratar många Centerpartister om en Federley-effekt.

– Oavsett om han kommer in eller inte så har han fått liv i rörelsen, säger han.

Även Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt ser ut att få många kryss. Hon petar inte ut någon annan kandidat från parlamentet, men kan gå om partiets toppkandidat Gunnar Hökmark i antal personröster.

Enligt Valun, den stora valundersökningen från SVT, är Folkpartiet och Kristdemokraterna de partier som fått  flest människor att kryssa för en kandidat.

– Vi ser något av en Lars Adaktusson-effekt för KD. Och Marit Paulsen påverkar alltid Folkpartiets resultat positivt, säger Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Under måndagen hade båda klart flest kryss i sitt respektive parti.

För att kryssas in krävs minst 5 procent av partiets röster.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X