Annons
X
Annons
X

Federer tar hjälp av Edberg

Roger Federer vill ta sig tillbaka till toppen – med hjälp av Stefan Edberg. SvD kan i dag avslöja att den 17-faldige Grand Slam-segraren efterfrågat Edbergs tjänster till den stundande säsongen.

– Det finns ömsesidigt intresse av ett samarbete, säger Edberg som just är hemkommen från ett sex dagar långt träningläger med Federer i Dubai.

[object Object]
Stefan Edberg och Roger Federer är intresserade av ett samarbete under 2014. Foto: TOMAS ONEBORG OCH AP

”Det har varit en fantastisk tid med en av mina barndomsidoler”, skriver den 32-årige schweizaren på sin hemsida.

Federer har i år rasat från andra till sjätteplats på rankningen efter en med hans mått skral säsong. Därför kom det inte som en överraskning då schweizaren i september meddelade att han brutit det drygt tre år långa samarbetet med amerikanske coachen Paul Annacone.

Tidernas främste spelare har efter det kunnat välja och vraka bland anbud från coacher som erbjudit sina tjänster men istället valde han att själv söka upp Stefan Edberg.

Annons
X

Tanken med lägret var att jag skulle ge min syn och komma med lite feedback. Han vill prova lite nya saker.
Stefan Edberg

– Jag blev väldigt förvånad eftersom det är så länge sedan jag lämnade tennisen. Men jag blev också mycket smickrad över att just Federer hörde av sig, säger Edberg till SvD.

– Jag har aldrig haft någon riktig tanke på att cocha en spelare och hade det inte varit just Federer som frågat nu skulle jag ärligt talat inte alls ha varit intresserad.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stefan Edberg är en av tennishistoriens bästa serve/volleyspelare, en spelstil som blivit allt mer sällsynt efter övergången till långsammare underlag och bollar.

  Federer behärskar definitivt spelstilen och Edberg tror att schweizaren skulle ha mycket att vinna med ett offensivare spel än det han visat under de senaste åren då han ofta ”fastnat” i för honom hopplösa baslinjedueller mot i synnerhet Rafael Nadal, Novak Djokovic och Andy Murray.

  – Jo, det är klart att jag har en del synpunkter som vad behöver förändras och utvecklas men det passar sig inte riktigt att jag sitter här och pratar om det.

  Men du framförde det till honom på träningslägret?

  – Ja, det var tanken med lägret att jag skulle ge min syn och komma med lite feedback. Han vill prova lite nya saker. Dessutom fick vi tid att känna hur vi trivdes ihop.

  Och det gjorde ni?

  – Ja, han är en fantastisk människa både på och utanför banan och jag har största respekt för honom.

  Han är 32 år och gjorde i år sin sämsta säsong på mycket länge – vad tror du om hans framtid?

  – Det känns som han är på gång och viljan att komma tillbaka verkar absolut finnas där. Han är en så troligt stor spelare och faller alla bitar på plats kan han definitivt ta ytterligare någon Grand Slam-titel.

  Federer har under några tidigare säsonger anlitat coachhjälp endast inför och under de största turneringarna och just ett sådant upplägg är troligt om han ska ha Edberg vid sin sida.

  – Det gäller ju för oss att hitta tiden så att det passar båda. Gör vi det hjälper jag honom mer än gärna, säger Stefan Edberg.

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Edberg och Roger Federer är intresserade av ett samarbete under 2014.

  Foto: TOMAS ONEBORG OCH AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X