Annons
X
Annons
X

Fed: USA:s ekonomi är i bättre skick nu

STOCKHOLM (Direkt) USA:s ekonomi är bättre nu och hårda data har kommit in ”rätt bra”. Det fanns en rädsla för recession, men den har försvunnit. Situationen i Europa utgör dock en risk.

Av Direkt

Det sade Fed-chefen i St Louis, James Bullard, i en intervju med TV-kanalen CNBC på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Han räknar med en tillväxt på 3-3,5 procent under 2012 i den amerikanska ekonomin och sade att inflationen just nu påverkas av den senaste tidens uppgångar i råvarupriserna. Han noterade att folk inte skulle vara glada med en inflation av 1970-talstyp.

James Bullard sade att USA:s ekonomi skulle behöva försämras för att det skulle kunna bli mer penningpolitiska lättnader. Han sade att han inte vill ha någon direkt koppling mellan penningpolitik och en speciell arbetslöshetsnivå, utan sade att det dubbla mandatet ”kan fungera fint”.

Annons
X

Beträffande ”superkommittén” som senast den 23 november ska presentera sitt förslag till budgetbesparingar ser Fed-ledamoten antingen ett dödläge eller en liten överenskommelse.

James Bullard sade också med anledning av den europeiska skuldkrisen att ”en dag kommer den till USA” och att ”vi måste vara redo för den”.

Han sade också att det mest logiska vore att åter öppna likviditeten om situationen i Europa skulle försämras. Han sade att likviditetslinor skiljer sig från penningpolitik och att de skulle kunna ”motverka panik”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  James Bullard sade att ”vi har swaplinorna”, men att det är ”upp till européerna” att lösa krisen.

  NYHETSBYRÅN DIREKT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X