Annons
X
Annons
X

Fed låter räntan ligga still

Styrräntan lämnades, som analytikerkåren förutspådde, oförändrad på spannet 0,0 till 0,25 procent. Nu återstår det att se hur den nervösa marknaden tolkar Bernankes tal, som hålls 20:15 svensk tid.

[object Object]
Chefen för USA:s centralbank Ben Bernanke. Foto: JACQUELYN MARTIN/AP

Federal Reserve och centralbankschefen Ben Bernanke lämnade som väntat USA:s styrränta oberörd. Landet ligger kvar på ”krisränta” mellan 0,0 och 0,25 procent. Det låga spannet avslöjar Bernankes förhoppning om att den finansiella utvecklingen måste sparkas igång inifrån landet, utan att Fed för den delens skull måste sätta igång sedelpressarna igen.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 16 december 2008, då den sänktes från 1,0 procent till ett intervall på 0,0-0,25 procent.

Fed meddelade samtidigt att de ekonomiska förhållandena, inklusive lågt resursutnyttjande och dämpade utsikter för inflationen på medellång sikt, talar för att styrräntan ska hållas ”exceptionellt låg” till åtminstone i slutet av 2014.

Annons
X

Jeffrey Lacker, Fedchef i Richmond, reserverade sig mot tisdagens beslut, enligt hans bedömning väntas inte de ekonomiska förhållandena tala för exceptionellt låg ränta till slutet av 2014.

De viktigaste beskeden har dock inte landat hos media än. Klockan 20:15 inleder centralbankschefen sin presskonferens, och där måste Bernanke väga orden på guldvåg. Minsta signal om en vitamininjektion kan sätta marknaden på svaj. Enligt SEB väntas centralbanken i USA höja inflationsprognosen något.

– Vi tror inte att det signaleras några nya penningpolitiska stimulanser. Det är för tidigt att lägga upp bollen för det. Men om trenden med svagare data i makrostatistiken håller i sig - då kommer vi snart till ett annat läge och centralbanken måste börjar bearbeta marknaden för nya lättnader. Dörren hålls inte helt stängd för nya lättnadsprogram som kan komma efter sommaren, säger Mattias Bruér, USA-ekonom på SEB.

Under onsdagen kom ytterligare belägg för tesen att den amerikanska ekonomin håller på att försvagas igen. Orderingången på varaktiga varor i USA sjönk med 4,2 procent i mars, jämfört med månaden innan, enligt data från US Census Bureau. Bloomberg News snittprognos var en minskning med 1,7 procent.

Statistiken under onsdagen gav blott små krusningar på ytan för världens börser och Stockholmsbörsen stängde tydligt på plussidan. USA-börserna inledde handelsdagen upåt.

Mathias Bruér pekar i stället på den usla arbetsmarknadsrapporten för mars för några veckor sedan.

– Den var ett rejält bakslag. Trenden är att det makroekonomiska rapportflödet i USA svängt åt det negativa hållet på sistone.

Mathias Bruér tror att analytiker och bedömare invaggats i tron på en stabilare USA-ekonomi genom den statistik som kom under vintern, då ett extremt väderläge på andra sidan Atlanten lyfte bland annat byggaktiviterna där och som också lyfte siffrorna.

– Den underliggande kraften har inte varit så stark. Det kan ha varit bara ett temporärt lyft. Nu under det andra kvartalet ser det ut som att tillväxten bromsar in igen, precis som den gjorde i fjol och förfjol.

Samtidigt har centralbanken i USA dragit öronen åt sig i spåren av den uppblossande ekonomiska oron igen i euroland, särskilt i Spanien. Det finns tydliga nedåtrisker, för att citera Mathias Bruér.

– I Spanien pekar de flesta kurvor åt fel håll.

USA:s egna skuldkris är heller långt ifrån löst.

– Investerare har haft gott tålamod med oviljan att ta itu med de långsiktiga problemen i USA. Det ser ut som att USA slår i skuldtaket igen strax innan valet, i början av november, om inget görs.

TT

Annons
Annons
X

Chefen för USA:s centralbank Ben Bernanke.

Foto: JACQUELYN MARTIN/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X