Annons
X
Annons
X

”Fed är en hedgefond”

”Fed är historiens största hedgefond.” Det säger en av USA:s främsta investerare. Den kände mångmiljardären och filantropen Warren Buffett kommenterar nu amerikanska centralbankens stödköp.

Warren Buffet.
Warren Buffet. Foto: AP

Amerikanska centralbankens fortsatt jättelika stödköp av bostadsobligationer och statspapper – för 85 miljarder dollar per månad – kommenteras nu av en USA:s främsta investerare och industrimagnater.

Vid en föreläsning på George Washington University i Washington beskriver Warren Buffett stödköpen som riskfyllda, men samtidigt också som en möjlighet att tjäna pengar för amerikanska staten.

– Fed är historiens största hedgefond, säger Warren Buffett, som lägger till att Fed på så vis drar in mellan 80 och 90 miljarder dollar per år till regeringen, och att ”så såg det inte ut för några år sedan”.

Annons
X

Kommentaren sammanfaller med att Fed den gångna veckan beslutade att fortsätta med sina stödköp motsvarande nästan samma belopp som man tjänar in per år –fast varje månad. Fortfarande anses USA:s ekonomi inte klara den nedtrappning av stimulanserna som många trodde skulle ha aviserats av Bernanke, som i onsdags i stället sa att ”Det finns ingen kalender”.

Men stjärninvesteraren Warren Buffett lyfter alltså fram att det kan gå att tjäna pengar på dessa stödköp. Klart är att USA:s centralbank i fjol kunde ge 88,4 miljarder USD till landets finansdepartement – utbetalningar som har skjutit i höjden i takt med Feds enorma stödköp sedan finanskrisen bröt ut för fem år sedan.

– Fed är inte på något vis under tryck att minska sina skulder. Fed har tid på sig, och om det finns någon vis person där – vilket Bernanke är och jag förväntar mig att hans efterträdare är – kan detta hanteras. Men detta är något som aldrig har gjorts i en liknande skala. Utvecklingen blir intressant att se, citeras Buffett av nyhetsbyrån Bloombergs efter gårdagens föreläsning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bernanke höll i rodret under finanskrisen 2008 och hans mandat som chef för amerikanska centralbanken går ut i januari, och hans ersättare väntas inom kort bli utnämnd och det spekuleras nu i olika namn.

  Buffett berömmer Bernanke för att han 2008 gjorde klart att marknaderna skulle stabiliseras med alla till buds stående medel. Den 83-årige industrimagnaten menar att nästa Fed-chef bör fortsätta på samma linje – öppenhet för ekonomiska stimulanser. Han förordar också fortsatt stor makt till USA:s Fed-chef. Det pågår diskussioner om ett mer begränsat mandat i framtiden, men enligt Buffett behövs stor makt hos centralbankschefen om han eller hon ska kunna hantera en akut finanskris, 2008 likaväl som nästa gång.

  – Jag är faktiskt bekymrad över att kongressen ogillar att ge någon den makten. Det kommer att bli ny panik, men ingen vet var den uppstår. Men när den tiden kommer är frågan om de som har chockats, frusit till is och fått den ekonomiska motorn att stanna, fortfarande tror och är redo att göra något? Och jag är osäker på om det som har påbörjats är positivt eller negativt i det perspektivet.

  Vad kan du om de svenska finansjättarna?

  Ivar Kreuger – tändstickskungen quiz.svd.se Hagströmer/Qviberg – radarparet som föll quiz.svd.se Familjen Wallenberg – mäktigast i Sverige? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Warren Buffet.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X