Annons
X
Annons
X

FBI har hackat San Bernardino-telefon

Den federala amerikanska polisen FBI har lyckats få tillgång till data på den omtalade Iphonen i San Bernardino-fallet, utan hjälp från Apple.

Av TT
Skottdramat i San Bernardino

Justitiedepartementet har nu dragit tillbaka kravet på att IT-jätten ska hjälpa till att låsa upp telefonen.

"Vårt beslut att avsluta rättsprocessen baseras på det faktum att vi nyligen, med hjälp av en tredje part, har lyckats att låsa upp Iphonen utan att äventyra någon information på telefonen", säger åklagaren i San Bernardino-fallet Eileen Decker i ett uttalande.

I ett dokument som inkommit till rätten framgår att justitiedepartementet har "lyckats komma över data på (Syed) Farooks Iphone och därför inte längre behöver hjälp från Apple".

Annons
X

Det är oklart vilken "den tredje parten" är eller vad som var lagrat på mobilen. Enligt medieuppgifter kan FBI ha sökt hjälp från ett israeliskt kriminaltekniskt företag.

I ett uttalande säger Apple att FBI aldrig skulle ha tagit fallet till domstol och att företaget kommer att fortsätta försöka förbättra säkerheten i sina produkter.

Foto: Carolyn Kaster /AP

"Apple tror djupt på att människor i USA och runt om i världen förtjänar dataskydd, säkerhet och privatliv. Att offra det ena för det andra utsätter bara människor och länder för större risk", heter det från Apples sida.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rättsfallet har pågått i drygt en månad, då en federal domare beordrat Apple att göra det möjligt att låsa upp en telefon som tillhörde Syed Farook som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i december.

  Apple har, med stöd från andra IT-jättar som Google och Facebook, vägrat med hänvisning till att det skulle skapa ett prejudikat som skulle göra det omöjligt att skydda kundernas privatliv.

  Förra veckan sköts en rättslig rond mellan parterna upp sedan det amerikanska justitiedepartementet uppgivit att FBI eventuellt skulle kunna låsa upp telefonen med hjälp av ny teknik som den federala polisen har fått information om från tredje part, men att tester först behövdes.

  Annons
  Foto: Carolyn Kaster /AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X