Annons
X
Annons
X

FBI bekräftar – Trumps rysskopplingar utreds

FBI-chefen James Comey bekräftar att FBI undersöker huruvida Ryssland hade länkar till Trumps presidentkampanj.

USA:s nye president

Under måndagen utfrågas Comey och NSA-chefen Mike Rogers av underrättelsekommittén. Frågorna gäller både Trumps kopplingar till Ryssland och påståendet om att ex-president Obama avlyssnat Trump Tower.

Comey bekräftar att det pågår en officiell utredning och att en del av den undersöker huruvida det har funnits koordination och kontakter mellan kampanjen och de ryska försöken att påverka valet.

USA:s president Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Enligt Comey är det ovanligt för FBI att bekräfta eller förneka existensen av pågående utredningar, men i exceptionella fall, när det är i allmänhetens intresse, kommer FBI undantagsvis att diskutera sådana saker.

Annons
X

– Detta är en av dessa undantag, säger Comey.

Han tillade att undersökningen vill utröna om Trumps medarbetare var i kontakt med ryska tjänstemän och om de samarbetade med dem.

– På grund av att det är en pågående utredning och att den är sekretessbelagd kan jag inte säga mer om vad vi gör och vems uppträdande vi undersöker, säger Comey.

Den demokratiske senatorn Chuck Schumer svarade:

– Möjligheten till koordination mellan Trump-kampanjen och ryska tjänstemän är ett allvarligt, allvarligt ämne. Undersökningen måste vara rimlig, självständig och opartisk på varje sätt, och FBI måste följa spåren var de än leder.

FBI-chefen sade också också att han ”inte har information som stöder” att Barack Obama avlyssnade Trump Tower.

– Vi har ingen information som stöder de tweeten, allt jag kan säga är att jag inte har någon information som stöder dem.

NSA-chefen, Mike Rodgers, sade att han inte var medveten om att någon hade frågat den brittiska underrättelsetjänsten eller någon annan allierad om att avlyssna Trump.

– Jag har inte sett något från NSA:s sida att vi sysslade med sådan aktivitet eller att någon har sysslat med sådan aktivitet.

Sedan förnekade Rogers att Trump var föremål för avlyssning från den brittiska underrättelsetjänstens sida.

Annons

USA:s president Donald Trump.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X