Annons
X
Annons
X

Favoritens form ifrågasatt

Parzival var unghästen som ingen vågade rida. Tills han mötte Adelinde Cornelissen, en ung holländsk lärarinna. Tio år senare är dressyrekipaget rankat etta i världen och en av favoriterna i Greenwich Park. Men hur är formen? I Holland går snacket.

Adelinde Cornelissen på Parzival.
Adelinde Cornelissen på Parzival. Foto: SCANPIX

Alla gillar 33-åriga Adelinde Cornelissen, en sportig glad tjej utan pappas pengar i ryggen och som gjort ett makalöst jobb med Parzival.

Deras vägar korsades när Parzival skulle säljas och säljaren bad den orädda Adelinde att visa upp hästen. Det tog 20 minuter att ens komma upp i sadeln och sedan var det rena rodeon.

Köparna backade ur. Men Adelinde hade känt några fantastiska steg mellan bocksprången och föreslog att hon skulle tävla åt ägaren.

Annons
X

De första åren var Parzival skräckslagen. Sedan bara bitvis. Nu njuter han av att vara inne på banan, har Adelinde berättat.

Adelinde Cornelissen gillar Sverige. Det var här hon sommaren 2009 fick sitt internationella genombrott genom att komma tvåa efter Patrik Kittel och Scandic i Falsterbo Horse Show.

Året därpå tog hon sin första världscupseger, i Göteborg 2010.

Då jobbade hon fortfarande som lärarinna och körde själv med bil och hästtrailer från Holland till Sverige.

Sedan dess har hon ridit ihop till en hästbuss. Adelinde och Parzival har tillsammans vunnit 34 världscuptävlingar, två världscupfinaler, tagit tre EM-guld, ett EM-silver och ett VM-guld.

VM-guldet vill hon helst glömma.

Det var i Kentucky hösten 2010. Adelinde hann rida ett halvt varv i första lagtävlingen när domaren blåste. Parzival hade ett rosa skum i ena mungipan efter ett litet bett i tungan. Blod är förbjudet inne på banan och därmed var Adelinde ute ur VM.

– Det suger, sa hon på den känsloladdade presskonferensen, trots att hon fick ingå i laget som tog guld.

Under våren har orosmolnen hopat sig kring Parzivals form.

I världscupfinalen i slutet av april gick han inte igenom den första veterinärkontrollen på grund av oren gång. Dagen efter fick han trava upp en gång till och fick till slut grönt.

Cornelissen vann finalen. Men spekulationerna var i gång och Parzival försvann från tävlingsbanorna.

Han fick dispens från holländska OS-uttagningen i Rotterdam i slutet av maj och visades inte upp förrän 30 juni på en liten nationell tävling.

Lagkapten Sjef Janssen var nöjd med vad han såg.

Nyss avgick Jan Greve som veterinär för Hollands dressyrlandslag. Enligt Greve på grund av dålig personkemi med Janssen. En holländsk dressyrjournalist har en annan teori:

– Vi tror att de inte är överens om antingen Parzivals eller Salineros OS-form, säger journalisten.

Salinero, OS-guld 2004 och 2008, är också anmäld till London tillsammans Anky van Grunsven, gift med Janssen.

Elisabet Hoff

Annons
Annons
X

Adelinde Cornelissen på Parzival.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X