Annons

Jonas Andersson:Faust sålde sig i alla fall inte till löneslaveri

Litteraturvetaren David Hawkes ­undersöker den faustiska handlingen att sälja sin arbetskraft. Han ser Faustmyten som en relevant kritik av dagens värld behärskad av finansiella tecken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Har du någon själ? Och är den i så fall till salu? För en tid sedan försökte en rockmusiker att sälja sin själ på auktionssajten E-bay. Annonsen togs bort eftersom man enligt företagets regler inte får auktionera ut saker som inte existerar fysiskt. Sådant kan väcka reflektion kring begreppet själ och innebörden i föreställningen att själen går att sälja.

Det paradigmatiska exemplet på en sådan affär är samtidigt en av det moderna västerlandets centrala myter: historien om doktor Johann Faustus, magikern som säljer sin själ till djävulen i utbyte mot kunskap, makt och rikedom. Faustberättelsen trycktes första gången i Frankfurt år 1587. Året därpå gavs boken ut i England, där den kom att ligga till grund för Christopher Marlowes drama ”Doctor Faustus” (1593). Därmed hade startskottet gått för en långvarig europeisk Fausttradition, krönt av Goethes under 62 år (1770–1832) tillkomna Faustdrama.

Annons
Annons
Annons