Fatwor utfärdas i Stockholm

Stockholms moské har i en veckas tid varit mötesplats för Europeiska islamiska fatwarådet, eller European Islamic Council for Fatwa and Research som denna samling islamistiska teologer kallar sig.

Under strecket
Publicerad
Annons

i Brödraskapet är islamismens rotsystem
Moskén i Stockholm står enligt flera initierade bedömare Muslimska brödraskapet nära. Brödraskapet grundades i Egypten 1928 av egyptiern Hassan al-Banna som en reaktion på att kalifatet i Istanbul avskaffats när det osmanska imperiet föll samman efter första världskriget. Brödraskapet kan beskrivas som det rotsystem som alla dagens islamistiska rörelser har sprungit ur. Vad som är sann islam i det 21:a århundradet råder det dock starkt delade meningar om. Muslimska brödraskapet stöder palestinska Hamas, men fördömer terrorhandlingarna den 11 september 2001. Brödraskapet säger sig ha tio miljoner anhängare i Egypten, men siffran anses starkt överdriven. I Egypten har dess anhängare dömts till långa fängelsestraff. De är starka i flera muslimska länder, bland annat Kuwait, Jordanien och Förenade arabemiraten.

Fatwaråd möts med jämna mellanrum på europeisk mark för att utfärda vägledning till muslimer i Europa om hur de ska förhålla sig i aktuella samhällsfrågor.
För första gången har rådet mötts i Stockholm i förra veckan. Bland de 25 deltagarna, som konfererat på arabiska, märks flera tongivande islamistiska teologer: sheikh Yusuf Qardawi, känd för miljoner tv-tittare via sina program på al-Jazira, och Rashid Ghannouchi, ledare för den förbjudna islamiströrelsen al-Nahda i Tunisien, sedan länge verksam i exil i London.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons