Annons

Fattigdomen har halverats på tio år

Under det senaste decenniet har den allvarliga, materiella fattigdomen halverats i Sverige. Faktum är att endast en dryg procentenhet av befolkningen räknas som allvarligt fattig, vilket betyder att fattigdomen är mindre utbredd i Sverige än i något annat EU-land. Att inkomstskillnaderna samtidigt har ökat påverkar inte den positiva utvecklingen, konstaterar Timbro i rapporten ”Jämlika Sverige” som presenteras i dag.

Under strecket
Publicerad

Det bästa sättet att lämna fattigdomen bakom sig är att hitta ett arbete. Därför måste politiken ägna kraft åt att förenkla skapandet av nya arbetstillfällen. Det måste bli billigare och enklare att skapa jobb, och varje enskild skatt, regel och lag som kan försvåra jobbskapandet måste granskas. Det är direkt farligt att stänga dörren för vissa jobb för att de är för lågproduktiva, för då stänger vi också dörren för människor som vill och behöver börja arbeta.

De senaste decennierna har också de allra flesta i Sverige fått en betydande inkomstökning. Medianlönerna, som nu ligger runt 27 000 kr per månad, har ökat med över 40 procent sedan år 1999, rensat för inflation. För väldigt många rör det sig alltså om en oerhörd förbättring av levnadsstandarden. Lägg till detta hur priserna på exempelvis elektronikvaror har sjunkit, så förstår vi vilken betydelse de senaste decenniernas ekonomiska utveckling har haft för oss.

Annons
Annons
Annons