Annons
X
Annons
X

Fattiga svenska pensionärer

I en jämförelse mellan 23 europeiska länder hamnar svenska pensionärer en bra bit ned på listan över köpkraft. ”Förvånande”, säger Ingvar Skeberg på AMF Pension.

De svenska pensionärerna utgör en fjärdedel av landets befolkning, men med en köpkraft på knappa 14 000 PPS* är de bland de sämre ekonomiskt ställda i Europa. Det visar en jämförelse som AMF Pension har gjort.

– Det är lite förvånande att vi inte placerar oss högre upp i en EU-jämförelse, säger Ingvar Skeberg, vice vd för AMF Pension.

I jämförelsen, som toppas av Österrike följt av Nederländerna och Storbritannien, har den köpkraftskorrigerade inkomsten mellan 23 länder i Europa granskats.

Annons
X

Sämst ekonomiskt ställt har de nya medlemsländernas pensionärer där Estland, Lettland och Litauen alla har en köpkraft under 5 000 PPS, en fjärdedel av Österrikarnas köpkraft.

Antalet äldre ökar samtidigt i hela Europa och 2035 beräknas hela 40 procent av svenskarna vara 65 år eller äldre.

*Fotnot: För att jämförelser ska kunna göras länderna mellan används den köpkraftskorrigerade inkomsten i Europa som indikator. Den benämns PPS av den europeiska statistiska myndigheten Eurostat. En PPS är lika mycket värd i alla delar av EU-25.

E24

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X