Recension

Vad hände med barnen? : hur de minsta blev en handelsvaraNär fattiga barn såldes på auktion

Från Lilla Hemmet, världens första asyl för barn födda med syfilis.
Från Lilla Hemmet, världens första asyl för barn födda med syfilis. Foto: Forum förlag

I 1900-talets början auktionerades fattiga och ”oäkta” barn ut till fosterhem. Den som bjöd lägst ”vann”. En ”råstark avslutning på det projekt Eva F Dahlgren började med boken ”Min farfar var rasbiolog”, skriver Fredrik Sjöberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Eva F Dahlgren har bland annat publicerat de  uppmärksammade böckerna ”Farfar var rasbiolog” och ”Fallna kvinnor”. Ett genomgående tema tema i hennes skrivande är människans förhållande till vetenskapen, tekniken och moderniteten.

Eva F Dahlgren har bland annat publicerat de uppmärksammade böckerna ”Farfar var rasbiolog” och ”Fallna kvinnor”. Ett genomgående tema tema i hennes skrivande är människans förhållande till vetenskapen, tekniken och moderniteten.

Foto: Ola Kjelbye / Forum
Barnannons

Barnannons

Foto: Forum förlag
På väg att lämna Lilla Hemmet.

På väg att lämna Lilla Hemmet.

Foto: Forum förlag/Bonnierförlagen
Annons

När slutligen det allmänna barnbidraget infördes, det var 1948, dök en del dittills okända barn upp. Pengar är ju alltid pengar. Fosterbarnsindustrin styrdes visserligen av myndigheterna, men ungar hade ändå smusslats undan, på lönsamma varors vis.

Vi minns alla Harry Martinsons historia, hur han ackorderades ut på bygden som billig arbetskraft hos bönderna. Systemet fungerade som en omvänd slavhandel, mera lik nutidens offentliga upphandling. Den som krävde lägst ersättning för att ta emot barnet vann auktionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons