Annons

Fattiga barn från Östeuropa Stockholms nya tiggare

Nya tiggare Tiggarna i Stockholm har ökat dramatiskt i sommar. Orsaken är att en ny grupp människor har dykt upp. De är inte narkomaner eller uteliggare, utan östeuropeiska mammor med sina barn på armen.

Under strecket
Publicerad

När personalen ber tiggarna att stiga av dyker de snart upp i ett annat tåg. Några sjunger i tunnelbanan. Andra går runt med spädbarn på armen eller visar upp lappar som förklarar att de har ett sjukt barn som behöver pengar till vård. Tunnelbanevagnens dörrar öppnas på Bredängs hållplats på röda linjen mot Fruängen. Rumänskan Magdalena hoppar ombord med sonen Ravin, 9. En musikanläggning sitter fastsurrad på den tvåhjuliga vagnen Magdalena drar efter sig. Väl inne i t-banevagnen sätter hon igång musiken och börjar sjunga till. Ravin spelar tamburin samtidigt som han går runt och ber om pengar. I annan tunnelbanevagn på ett annat tåg går Ana runt bland passagerarna med sin dotter Alexandra. De visar upp ett inplastat papper med en bild på en liten pojke och en text som säger att Alexandras lillebror är svårt sjuk och behöver ekonomisk hjälp. Många svenska tunnelbaneresenärer stirrar förvånade på tiggarna. Plötsligt är de så många fler. Och annorlunda. Några sjunger i tunnelbanan. Andra går runt med spädbarn på armen eller visar upp lappar som förklarar att de har ett sjukt barn som behöver pengar till vård. - Vi har sett en markant ökning av den här gruppen. I vissa fall förekommer även ficktjuveri, säger Peter Enell, polisinspektör på Klara närpolis När SvD träffar rumänskorna Magdalena och Ravin på tunnelbanan berättar Magdalena att de ska vara i Sverige två månader över sommaren och sedan åka hem igen.

– Det är svårt att få jobb i Rumänien. Det finns inga pengar. Här är det lättare, säger hon. Hon säger att hon har två småbarn till att försörja. Därför försöker hon få ihop så mycket pengar som möjligt här i Sverige. - Svenskarna ger mycket pengar, säger hon. Connex har förbjudit tiggeri på tunnelbanan, men kan inte göra så mycket. När personalen ber tiggarna att stiga av dyker de snart upp i ett annat tåg. - Det här är ett nytt fenomen för oss. Det är familjer från gamla öststater, med barn som går runt med lappar, säger Peter Åsberg, affärsområdeschef på Connex. När dagen är slut beger sig många av de nytillkomna tiggarna till ett Western union-kontor och skickar hem pengar till Rumänien.

Annons
Annons
Annons