Annons

”Fastighetsskatt slag mot vanliga hushåll”

 Den kommunala fastighetsavgift vi har i dag inbringar mer pengar till statskassan än vad den tidigare fastighetsskatten gjorde, skriver Sofia Linder.
Den kommunala fastighetsavgift vi har i dag inbringar mer pengar till statskassan än vad den tidigare fastighetsskatten gjorde, skriver Sofia Linder. Foto: Pressbild, TT

Den dörr som nu håller på att öppnas till en återinförd fastighetsskatt bör stängas för gott. Det skriver Sofia Linder, chefsekonom på Skattebetalarna.

Under strecket
Publicerad

Den statliga fastighetsskatten kan vara på väg tillbaka och kan även komma att inkludera bostadsrätter. Många ekonomer vurmar för skatten, men det råder missförstånd om vilka effekter en fastighetsskatt skulle få och man bortser från de principiella problemen med skatten. Det visar en ny rapport som Skattebetalarna presenterar i dag.

Flera tunga aktörer presenterade under förra året förslag på en fastighetsskatt som skulle inkludera även bostadsrätter, däribland Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Finanspolitiska rådet, Kommunal och Timbro. Tidigare hade bland annat SNS Konjunkturråd gjort detsamma och Vänsterpartiet har föreslagit en extra fastighetsskatt på höga taxeringsvärden. Vi har granskat samtliga förslag och kan konstatera att de som hävdar att fastighetsskatten träffsäkert skulle slå mot höginkomsttagare har helt fel. Tvärtom skulle den medföra kraftiga skattehöjningar för vanliga hushåll. Det handlar om uppemot en tredubbling av dagens fastighetsavgift för ett småhus och en fjortondubbling för en tvårumslägenhet.

Annons
Annons
Annons