Annons

”Fastighetsskatt hårt slag mot vanligt folk”

Foto: TT

Med klassretorik om att det är rimligt att de rika betalar mer, har förespråkarna lyckats ge sken av att en återinförd fastighetsskatt skulle gå en bredare allmänhet obemärkt förbi. Inget kunde vara mer felaktigt, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarnas förening.

Under strecket
Publicerad

Återigen hörs höjda röster om en återinförd fastighetsskatt. Flera aktörer, allt från Vänsterpartiet till Stockholms Handelskammares omstartskommission, tillhör förespråkarna, om än med olika motiv. Regeringspartierna svajar kring frågan. Fastighetsskatten ses som en stabil skattebas, den påstås ha en träffsäker fördelningsprofil och beskrivs som oproblematisk med små negativa effekter. Sanningen är dock att den skulle få betydande effekter på många hushålls ekonomi, visar en ny rapport från Skattebetalarna.

Den gamla fastighetsskatten avskaffades 2008 efter omfattande kritik. Skatten baserades på 1 procent av taxeringsvärdet. Ett takbelopp för bland annat pensionärer med små inkomster infördes 2001 för att mildra kritiken mot att människor tvingades lämna hus och hem, men det lyckades inte vända opinionen. Skatten ersattes av en fastighetsavgift med ett takbelopp som för år 2020 uppgår till 8 349 kronor.

Annons
Annons
Annons