X
Annons
X

Fastighets-vd:n som stoppade Slussenbygget

Ingalill Berglund ville bli fotograf men blev en av Sveriges första kvinnliga verkställande direktörer på ett börsnoterat fastighetsbolag. Som vd i Atrium Ljungberg har hon sålt varuhuset Pub och satt tillfälligt stopp för omgörningen av Slussen.

Ingalill Berglund.
Ingalill Berglund. Foto: INGVAR KARMHED

Det var fascinationen för matematik som ledde Ingalill Berglund in på en bana som revisor. Men för drygt tjugo år sedan, mitt under fastighetskrisen, tog hon klivet vidare in i fastighetsbranschen.

2001 rekryterades hon till Ljungberggruppen, som efter att ha gått ihop med Atrium blev ett av Sveriges största fastighetsbolag. Efter tio år som bolagets finanschef utsågs hon i mars 2011 till vd för koncernen. Hon tog därmed över ansvaret för 251 anställda och en investeringsportfölj värd cirka sex miljarder kronor.

Hon blev vd i fastighetsbolaget samma år som hon utsågs till årets kvinnliga förebild i branschen. Själv meddelade Ingalill Berglund att hon tycker att könsfrågan är viktig men uttjatad. Hon tror på en mix av kompetens, med olika kön, åldrar och infallsvinklar representerade. I företagets ledningsgrupp är kvinnor i majoritet.

Annons
X

I fastighetsbeståndet finns några av landets största köpcentrum såsom Farsta Centrum, Sickla Köpkvarter och Mobilia i Malmö. En annan av koncernens fastigheter är Glashuset vid Slussen, och i slutet av förra året satte Ingalill Berglund tillfälligt stopp för omgörningen av den omdiskuterade knutpunkten.

Totalt kom 156 överklaganden in mot nya Slussens detaljplan. Alla avslogs utom den från Atrium Ljungberg, men därmed hävde domstolen detaljplanen med en kontorsfastighet framför Glashuset. Det kom att dröja drygt tre månader innan Stockholms stad och Atrium Ljungberg kom överens i frågan.

Överenskommelsen innebär att Atrium Ljungberg får sänkt hyra och en markanvisning för de planerade byggnaderna framför Glashuset.

Själv meddelade Ingalill Berglund att hon tycker att könsfrågan är viktig men uttjatad.

När Ingalill Berglund tillträdde som koncern-vd kom 55 procent av hyresintäkterna från handel och 35 procent från kontor. Målet var att nå en jämnare fördelning, men vid senaste halvårsrapporten hade andelen från kontor bara förändrats med en procentenhet. Andelen från handel kan dock redan ha minskat något.

Efter balansdagen har Atrium Ljungberg nämligen sålt varuhuset Pub vid Hötorget i Stockholm till Axfast. Försäljningen omfattar 16 800 kvadratmeter av butiks-, restaurang- och hotellyta. Priset baserades på fastighetsvärdet som uppgick till 980 miljoner kronor.

Annons
X
Annons
X

Ingalill Berglund.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X