Annons
X
Annons
X

Fast ni glömde det där med FRA

INTEGRITET | FOLKPARTIET

När jag gick i gymnasiet och kom hem en dag stod modern i farstun och höll med allvarlig uppsyn fram en halvmeter faxpapper. Det var min klassföreståndare som hade faxat hem min frånvaro. Jobbigt, men jag förbannade inte faxteknologin, utan mottog tålmodigt uppsträckningen och ursäktade mig med att skolket åtminstone inte förlagts till de lektioner jag behövde bäst.

Minnet dyker upp när jag läser folkpartiets integritetsgrupps samrådsdokument. För även om det är ett bra underlag för diskussion, så anas också generationsklyftan i inställningen till internet. ­ I pressmeddelandet lyfts ambitionen att bekämpa nätmobbning fram särskilt och i förordet skriver partisekreteraren Erik Ullenhag: ”Bilder som tas ­ i privata sammanhang läggs ut på internet för beskådan av tusen och åter tusen”.

Fp och Ullenhag vill göra det lättare att åtala för förtal om den förtalade är under 18 år och tänker sig att detta har en preventiv effekt. Det låter tveksamt. Risken är stor att resultatet bara skulle bli en byråkratisk börda, utan reella effekter.

Annons
X

Visst innebär internet en helt annan spridning av allsköns foton och filmer. Men det som för mig och generationerna över mig framstår som obehagliga intrång är vardagsmat och helt okej för en 16-åring. Går de på fest är de fullt medvetna om att eventuella pinsamheter kommer att hamna i helgens vimmelreportage på Facebook. Härifrån till mobbning är steget förstås långt, men det tål ändå att tänkas på. Problemet saknar inte gråzoner och nyanserna bör beaktas innan man banar väg för en ökad anmälningsbenägenhet. Med detta sagt är det ändå positivt att fp lyfter diskussionen om nätmobbning. Fler varv behövs, men viljan att agera förtjänar beröm.

Berömvärt är också att integritetsgruppen ifrågasätter SPAR-registret. Att staten tjänar pengar på att sälja information om medborgarna i bekväm målgruppsförpackning till företagen bör verkligen ifrågasättas. Å andra sidan är det en besvikelse att fp överger den enighet som kännetecknade Integritetsskyddskommitténs betänkande i januari.

Där föreslogs att regeringsformen kompletteras med ett stadgande som föreskriver att all lagstiftning och myndighetsutövning måste ske med integritetsskyddet i bakhuvudet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fp föreslår istället en ny och samlad integritetsskyddslag, vilket betyder att betänkandets styrka – att alla riksdagspartier stod bakom det – vattnas ur. Vill folkpartiet verkligen bidra till det?

  Dessutom är det svårt att inte höra skorrande toner när makthavarna sjunger integritetens lov. Det kritiserade beslutet om buggning gäller sedan den första januari och i juni tänker regeringen driva igenom Lex Orwell, förslaget om att FRA ska få avlyssna all tele- och internettrafik som passerar landets gränser. FRA nämns över huvud taget inte i fp:s samrådsdokument.

  Det beror förstås på att samtliga allianspartier skyr FRA-debatten som pesten. Det är begripligt, men det betyder ingalunda att de ska få slippa undan den. Tvärtom.

  Läs integritetssamrådet folkpartiet.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X