Annons

Fast i hockeyns skamvrå

TURIN Canada Go, Canada go home. När de flagnade Lönnlöven sprids för vinden och lämnar båset tomt tänker jag på en man som brukade styra och ställa både på och utanför isen.

Under strecket
Publicerad

Var tog du vägen, Alan Eagleson?
Mannen som i början av 70-talet öppnade upp NHL-mystiken för omvärlden och även iscensatte utmanarmatcherna mot Sovjet borde väl ha en given plats på hedersläktaren under OS?
Icke så. I verkligheten sitter 72-årige Alan Eagleson i skamvrån, skydd som pesten av hockeyetablissemanget. Det har sin förklaring.
Han stal spelarnas pengar.
Den glasögonprydde Torontoadvokaten insåg först av alla vilka förtjänster som fanns att göra inom proffshockeyn. När superlöftet Bobby Orr 1966 skrev ett lukrativt kontrakt med Boston Bruins bevittnade en smilande Eagleson namnteckningen genom sina konvexa linser.

Snart hade agenten ett stort antal spelare som klienter. 1967 blev han spelarfackets (NHLPA) förste direktör.
Canada Cup blev hans stora livsverk. Eagleson hade redan 1972 i utmanarmatcherna mot Sovjet utmärkt sig genom att i en match i Moskvas Luzhnikistadion visa fingret och ge sig på en domare. Soldater ur Sovjets röda armé som bevakade de täta matcherna omringade den högröstade jänkaren, innan kanadensiska spelare och ledare gick emellan och räddade Eagleson ur knipan.

Annons
Annons
Annons