Annons
X
Annons
X

Fascistisk våg kräver ett aktivt motstånd

Jimmie Åkesson anländer till Expressens partiledarutfrågning. Tidigare på onsdagen möttes Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson i en debatt på Stockholms universitet.
Jimmie Åkesson anländer till Expressens partiledarutfrågning. Tidigare på onsdagen möttes Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson i en debatt på Stockholms universitet. Foto: JESSICA GOW/TT

REPLIK | SD-DEBATT

Den 3 september bjöd Liberala studenter in Jimmie Åkesson för att debattera integration med Erik Ullenhag på Stockholms universitet. En grupp studenter och lärare samlades för att visa sitt missnöje mot att rasistpartiet Sverigedemokraterna hade bjudits in till universitetet, något som Liberala studenter kallar ”ett hot mot demokratin” på SvD Brännpunkt (4/9).

Syftet med debatten var, enligt Liberala studenter, ”att möta de främlingsfientliga argumenten och putta tillbaka SD i opinionen”. Vi är många som har motsatt oss Liberala studenters val att bjuda in SD, och vi är även skeptiska till hur en debatt mellan Åkesson och Ullenhag skulle göra varken från eller till för SD:s opinionssiffror.

**Tidigare har ett brett motstånd **mot Sverigedemokraternas etablering på universitetet mobiliserats. När SD Studenter i våras ansökte om att få bli en förening under Stockholms universitets studentkår, valde studentkårens styrelse att enhälligt avslå ansökan. Stockholms universitet ville inte förknippas med debatten och ville heller inte upplåta sina lokaler till den, varför den fick hållas i en fristående lokal på universitetsområdet.

Annons
X

Det är för oss uppenbart hur SD:s närvaro får människor att må. Rasifierade, HBTQ-personer och antirasistiska aktivister är exempel på grupper som känner sig hotade av den utbredda rasismen och som känner sig otrygga på de platser där dess representanter ges plats. Personer som offentligt kritiserar SD riskerar att utsättas för trakasserier och mordhot.

Att Liberala studenter inte tar hänsyn till det här blir extra tydligt när det i deras artikel står att de möttes av ”av kvinnor och män som skrek”, vilket är ett direkt osynliggörande av de icke-binära transpersoner som deltog i demonstrationen. Just den här typen av osynliggörande leder till att transpersoner (icke-binära såväl som binära) inte känner sig trygga; för hur ska transpersoner känna sig välkomna att vara med och ta debatten och bemöta SD:s argument när deras existens inte ens erkänns? Osynliggörandet av transpersoner blir än mer oroväckande i och med att Liberala studenters starke man i debatten, Ullenhag (Fp), även är den minister som är ansvarig för hbt-frågor.

Liberala studenter kallar oss som demonstrerade mot debatten för ”ett hot mot demokratin”, samtidigt som de fastslår att ”demokratin finns till för alla”. Hur är vi ett hot mot demokratin när vi utövar vår demokratiska rätt att demonstrera? Vill Liberala studenter inskränka mötesfriheten för människor som inte delar deras bild om hur det antirasistiska arbetet ska gå till?

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi som demonstrerade anser att det verkliga hotet mot demokratin är den normalisering av fascistiska strömningar som sker, vilket tar sig uttryck bland annat genom att nazister beviljas demonstrationstillstånd på Kristallnatten och att rasistiska budskap tillåts på reklamytor i kollektivtrafiken. Det är problematiskt att Liberala studenter, som i sin text kallar sig själva för demokrater, bidrar till den normaliseringen. Yttrandefriheten är inte lika med en absolut rätt att få utrymme i det icke-offentliga rummet. Organisationer och individer gör ett aktivt val när de ger Sverigedemokraterna utrymme.

  Vidare skriver debattörerna att “vi som tror på demokratin har en plikt att motarbeta både fascismen och de som inte tvekar att använda våldsmetoder för att lösa samhällsproblem”. Hur lever Liberala studenter upp till den plikten, när de först ger fascismen plattformar att propagera från, och sedan kallar en fredlig demonstration för “ett hot mot demokratin”?

  Liberala studenter är en av många röster som beskriver sig som antirasistiska, men ägnar sitt mediala utrymme i första hand åt att kritisera antirasistisk vänster. Vi anser att den rasistiska och fascistiska våg som sveper genom Europa bör mötas med ett brett spektrum av aktivt motstånd. I den kampen är Liberala studenter varmt välkomna.

  MICAELA KEDHAMMAR

  student på Stockholms universitet och aktiv i Vänsterns studentförbund i Stockholm

  VIDE BERGENHOLTZ

  student på Stockholms universitet och Södertörns högskola samt transaktivist

  MARCO ANTONIO POBLETE

  student på Stockholms universitet och aktiv i Juridiska föreningen i Stockholm

  LINA WESTERLUND

  student på Stockholms universitet och aktiv i Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening

  MIKAEL BERG

  student på Stockholms universitet, styrelseledamot i Stockholms universitets studentkår och aktiv i Juridiska föreningen i Stockholm

  ELINOR ODEBERG

  student på Stockholms universitet och ordförande för Rebella Unga S-kvinnor

  LUDVIG FAHLVIK

  student på Konstfack, styrelseledamot i Socialdemokratiska studentklubben i Stockholm (SSK) samt S-kandidat till Stockholms läns landsting

  CHARLOTTA KRISPINSSON

  doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet

  JOHAN LINDER

  doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet

  VENDELA GRUNDELL

  doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet

  KAROLINA UGGLA

  doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet

  CHRISTIAN AUGUSTINSON

  student på Kungliga Tekniska Högskolan

  ELLA ISAACS

  student på Stockholms universitet

  PETTER KALLIOINEN

  tekniker och lärare på institutionen för lingvistik på Stockholms universitet

  ÅSA ERIKSSON

  doktorand i genusvetenskap vid Stockholms Universitet

  MARIA MARGARETA ÖSTERHOLM

  lärare i genusvetenskap vid Stockholms Universitet

  ELIN ABRAHAMSSON

  doktorand i genusvetenskap vid Stockholms Universitet

  HENRIK ARNSTAD

  student på Stockholms universitet och vetenskapsjournalist inom akademisk historia. Nominerad till Raoul Wallenberg-priset 2014

  NIKLAS JOHANSSON

  student på Stockholms universitet,S-studenter, KF-kandidat för S Norrtälje

  MALIN FORSHÄLLEN

  student på Stockholms universitet

  ERIK BLOHMÉ

  student på Stockholms universitet och styrelseledamot i Vänsterns studentförbund i Stockholm

  HUGO FABER

  student på Stockholms universitet

  OLA LINDER

  jurist och före detta student på Stockholms universitet

  HILDA DALMAN

  medarbetare Stockholms universitets studentkår

  LÁSZLÓ SALL VESSELÉNYI

  student på Chalmers tekniska högskola

  EBBA WAHLBOM

  student på Göteborgs Universitet

  JOAKIM LUNDQVIST

  juriststudent vid Stockholms universitet

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson anländer till Expressens partiledarutfrågning. Tidigare på onsdagen möttes Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson i en debatt på Stockholms universitet.

  Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X