Annons

KokongFascinerande psykodrama om symbios

Jenny Hval (född 1980) är musiker, konstnär och författare från Norge. ”Kokong” är hennes debutroman som nu utkommer på svenska. Hennes senaste roman heter ”Å hate gud” och utkommer på svenska senare i år.
Jenny Hval (född 1980) är musiker, konstnär och författare från Norge. ”Kokong” är hennes debutroman som nu utkommer på svenska. Hennes senaste roman heter ”Å hate gud” och utkommer på svenska senare i år. Foto: Baard Henriksen, Bokförlaget Oktober

Nyvaknad sexualitet, gränslöshet och symbios. Det är några ingredienser som musikern, konstnären och författaren Jenny Hval bygger sin debutroman på. En tonsäker och fascinerande skildring av det tidiga vuxenlivets identitetsskapande risktaganden, skriver Jenny Aschenbrenner.

Under strecket
Publicerad

En ung norsk kvinna kommer till en (fiktiv) anglosaxisk kuststad för att studera biologi. Fukten ligger tät över staden: på ena sidan finns havet, på den andra bergen, sidorna är avskurna av motorleder. Staden är som en isolerad liten ö av studentliv, av brittiskt usel bostadsstandard, av liv på vänt inför det verkliga livet.

Jo heter berättarjaget, kort för Johanna, men ingen där kan riktigt uttala hennes namn på det skandinaviska viset. Jo funkar. Men hon trasslar kantig runt bland rappkäftade australiensare och kvicka britter, norskt allvarlig.

Annons
Annons
Annons