Fascinerande historia bakom Edshults madonna

Edshultsmadonnan finns i dag på Historiska museet.
Edshultsmadonnan finns i dag på Historiska museet. Foto: Lennart Karlsson, Statens historiska museum

Historien om hur skulpturen hittades och hamnade på Historiska museet är minst lika fascinerande som madonnan i sig. Edshultsmadonnan är en av de vackraste medeltida skulpturerna i Sverige – ursprungligen från Småland, men sedan länge knuten till Historiska museet i Stockholm. Varför är den där?

Under strecket
Publicerad
Annons

Först en presentation, för folk i läsekretsen som till äventyrs inte känner till detta mästerverk. Madonnan från Edshult är, som experten Carina Jacobsson med rätta påpekade i sin doktorsavhandling från 1995, ”ett vackert men märkligt arbete som saknar närmare släktingar bland skulpturerna i stiftet”.

Det rör sig om en 94,5 centimeter hög skulptur som avbildar Jungfru Maria sittande, med ledig kroppshållning på en tronstol vars gavlar är dekorerade med lister. Hon trampar på en drake. Barnet är vänt mot modern, som erbjuder honom bröstet. Jesusbarnet sitter med benen i kors och höger fotsula utåtvänd. Maria håller huvudet högt och de ovanligt stora ögonen förefaller att se rakt fram. Hennes dok når till axlarna, klänningen sitter tätt på överkroppen, och endast några veck strålar ut från armhålan. Hon har ett rosenprytt bälte om midjan, och kring hennes högra ben formas dräktens tyg i v-formade veck, medan det kring vänster ben lägger sig i oregelbundna rör- och strutliknande formationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons