Annons

Fascination och klimatångest

Extrema väder fascinerar men dess konsekvenser kan vara förödande. I takt med rapporter om översvämningar, torka och förstörelser i vädrets fotspår väcks vår oro om klimatförändringar. SvD:s Susanna Baltscheffsky avslutar vår serie om vädret genom att skriva om extremväder och klimatångest.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

FÖRE. Joplin, Missouri, USA. Så här såg samhället ut före tornadon.

Foto: AP

EFTER. Joplin, Missouri USA. Tornadon svepte bort allt i sin väg. bland annat högstadieskolan i Joplin och fem skolor till. Trots detta hade alla barn en skola att gå till vid skolstarten i måndags.

Foto: AP

Störtregn över östra Kina orsakade översvämningar och höga nivåer i över 660 vattentäkter. Studenterna i Hubeiprovinsen får vada i en vattenfylld park på väg till sin examensceremoni.

Foto: AP

Stormen Gudrun, Småland. Två miljoner träd fälldes över en natt när orkanvindar drog in över södra Sverige i januari 2005. Finska elarbetare flögs in med Herkulesplan för att röja längs elledningarna.

Foto: TOMAS ONEBORG

Monsun, Kalifornien, USA. Efter en extremt torr inledning på sommaren kunde väderfenomenet monsun uppstå i Kalifornien. Bilden visar öknen i Baker i augusti. Det regnar hårt över stora delar av sydvästra USA, och det kommer att pågå till mitten av september.

Foto: ALL OVER PRESS

Orkanen Katrina, USA. I augusti 2005 tog orkanen Katrina fart över Mexikanska gulfen, och ökade styrkan från en klass 1-orkan till klass 5 vilket innebär en vindstyrka på över 250 km/h. När den drog in över New Orleans var vindstyrkan något svagare, men förödelsen blev en av de värsta i USA:s historia.

Foto: AP

Torka och brand, Texas, USA. Under våren och försommaren i södra USA avlöste det ena extremvädret det andra. 19 april drabbades Possum Kingdom, Texas av skogsbränder. Sommaren har präglats av en långvarig värmebölja, med nya temperatur- och fuktighetsrekord.

Foto: AP

Snökaos, Sverige. Två pågatåg sitter fast i snö och is vid Balkåkra utanför Ystad i december 2010. Me dhjälp av två grävmaskiner, fem värmekanoner, spadar och spett kämpade man för att få loss de två tågen. Snön och kylan blev långvarig.

Foto: SCANPIX

Översvämning Punjab, Pakistan. De värsta översvämningarna på 80 år drabbade Pakistan förra året. Över en tredjedel av landet låg under vatten. Pojken vadar på bygatan i Vasandawali. Hans hem är borta.

Foto: GETTY IMAGES

Smog, Röda Torget, Moskva, Ryssland. En extrem värmebölja orsakade förödande skogsbränder i Ryssland 2010. Partiklar och brandrök spred sig ända in till Röda Torget i Moskva. 2,6 miljoner hektar skog förstördes. 55 människor dog.

Foto: AP

Översvämning, Norge. Tre personer evakuerades i en grävskopa från en stuga i espa i Norge. Båda vägarna och järnvägsförbindelsen är avstängd på grund av de stora vattenmängder som föll över området i augusti 2011.

Foto: SCANPIX NORGE

Torka, Etiopien. Svältkatastrofen på Afrikas horn är en av de värsta på ett halvt sekel. Mohamed Ibrahim bär sin döda 18-månader gamla dotter Sahro Mohamed i flyktinglägret i Kobe.

Foto: REUTERS

Blixtar, Turning Torso, Malmö. Blixtnedslag runt Turning Torso i Malmö under ett åskväder i juni 2011.

Foto: SCANPIX

En kamera filmar ut genom ett bilfönster: Hårt regn och blixtar i det mörker som faller när ett kraftigt åskmoln blockerar himlen. Upphetsade röster hörs på filmen.

Det är stormjägare – storm chasers – som följer i åskvädrens spår för att inte missa det som kan bli årets förmodligen grymmaste tornado.

Annons
Annons
Annons