GasljusFasan lurar i klassisk thriller om själslig utplåning

Helena af Sandeberg och Henrik Norlén som Bella och Jack Manningham i ”Gasljus”.
Helena af Sandeberg och Henrik Norlén som Bella och Jack Manningham i ”Gasljus”. Foto: Sören Vilks

Thrillern ”Gasljus” visar sig vara en mycket aktuell pjäs om manipulation och skräck för utplåning. Det är härligt att åter bli omfamnad av teatersalongen, även om den kollektiva fasan uteblir.

Under strecket
Publicerad
Helena af Sandeberg börjar i rollen som Bella alltmer undra hur väl hon känner sin make, spelad Henrik Norlén.

Helena af Sandeberg börjar i rollen som Bella alltmer undra hur väl hon känner sin make, spelad Henrik Norlén.

Foto: Sören Vilks
 Kristofer Kamiyasu som detektiven Rough.

Kristofer Kamiyasu som detektiven Rough.

Foto: Sören Vilks
Annons

Filmen "Gaslight" från 1944 skildrar hur en dolsk man, Charles Boyer, försöker få sin hustru, spelad av Ingrid Bergman, att tro att hon blivit galen. "Gasljus" var från början en engelsk scenpjäs, skriven av Patrick Hamilton 1938. Filmen blev en thrillerklassiker om hur man kan rubba en människas tilltro till sin egen psykiska förmåga – likt Strindbergsdramat "Fadren", där Laura gör Ryttmästaren galen när hon antyder att han inte är far till dottern. Tillvägagångssättet har till och med blivit ett engelskt verb: "gaslighting". Att aktivt göra någon mentalt instabil.

Kulturhuset Stadsteatern spelar nu originalpjäsen för en publik på åtta personer, men hoppas förstås att öka åskådarantalet så snart som möjligt. Lilla scenen är omgjort till en engelsk salong där tiden glider mellan dystert 1930-tal och mer ystert färgglatt 1960-tal. Scenografen Erica Sjödin har skapat en tämligen svårbemästrad ödslighet där en enorm lampa hänger som en stalaktit från taket. Musiken signalerar skräckfilm, men glider ibland över till Bowielåtar och operan "Riddar Blåskäggs borg" av Béla Bartók som ju är en annan referens till jungiansk symbolik med låsta dörrar och lager på lager av introspektion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons