Annons
X
Annons
X

Fas 3-inskrivna slagträ i valrörelsen

Fas 3 växer så det knakar - trots att regeringen beslutade skrota åtgärden 2011. Ansvarig minister har inga svar. Nu blir de som har svårast att få jobb ett slagträ i en valrörelse där både Socialdemokraterna och Moderaterna kampanjar för att ”Alla behövs”.

Aftonbladet avslöjar i dag att rekordmånga arbetssökande är inskrivna i Fas 3. Arbetsförmedlingens prognos visar att 35 986 personer kommer att omfattas av den arbetsmarknadspolitiska åtgärden i mars månad. Det är en toppnotering sedan 2007 då regeringen införde programmet. Men egentligen skulle nyinskrivningarna i Fas 3 ha stoppats. Det beslutade riksdagen den 9 juni 2011.

Men regeringen kör på. Om det fortsätter i samma takt kommer antalet deltagare 2016 att landa på över 40 000.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) kan inte förklara varför åtgärden lever vidare, men säger att insatserna har ”vässats”.

Annons
X

Förra året lämnade 12 000 personer, eller 22 procent, Fas 3 för någon form av arbete. Ofta handlar det om ett nystartsjobb eller ett annat arbete där arbetsgivaren får stöd för att anställa personen.

Fas 3 är dyrt. Förra året spräckte Arbetsförmedlingen sin budget för utbildning inom Fas 3 och i oktober utbröt panik. Myndighetens tillförordnade generaldirektör Clas Olsson skrev till regeringen att 128 miljoner kronor som var avsedda till den typen av insatser var slut och att man behövde använda mer av anslaget. Och så blev det, 18 miljoner kronor sköts till.

Sysselsättningsfasen, som Fas 3 också kallas, har kritiserats hårt sedan den infördes. Inte minst av Socialdemokraterna som vill att den ska skrotas och istället ge deltagarna hjälp in i bristyrkesutbildningar, Komvux eller andra studier. Frågan är bara hur.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åtgärden är till för dem som står längst bort från arbetsmarknaden, det handlar om personer med låg utbildning, funktionsnedsättning och dem över 50 år.

  Det är dessa människor som nu blir ett slagträ i valrörelsen under samma paroll ”Alla behövs” - en slogan som såväl Socialdemokraterna och Moderaterna använder i sin valkampanj.

  Negra Efendić

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X