Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Sam Sundberg: Farväl, nätjättar, det här håller inte längre

Hej då, Google! Hej då, Apple! Hej då, Facebook! Hej då, Microsoft!

Jag kommer att sakna er. På allvar. Men det här håller inte längre. Ända sedan den solkiga affären med NSA började nystas upp har jag skruvat på mig obekvämt framför datorn. Funderat på hur vår framtida relation ska se ut.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att göra en lång historia kort: Vi behöver en paus från varandra.

  Annons
  X

  När jag först hörde talas om Prism-programmet ville jag inte tro att det var sant. Visst, jag har haft mina dubier om er karaktär, men jag har valt att tro att det inte riktigt är så här illa. Det har varit bekvämast så.

  När jag insåg att det var just så här illa blev jag heligt förbannad, innan jag började reflektera över hur ni satts under hård press och kanske i slutändan inte haft motståndskraften att stå emot underrättelsetjänstens inviter. Ännu trodde jag att våra förhållanden kunde räddas.

  Men när Edward Snowden trädde fram blev det jobbigt igen. Hans bedårande idealism fick mig att inse att det vore ett svek mot mig själv att bara rycka på axlarna och blunda för era brutna löften och falska leenden. Å andra sidan, vad kunde jag egentligen göra? Maktlösheten sköljde över mig när jag insåg hur tomt ett liv utan er skulle vara. Allvarligt talat, hur hittar jag en ny sökmotor utan att googla?

  Mina reaktioner kommer direkt från Kübler-Ross-modellen: förnekelse – ilska – förhandling – depression. Det femte stadiet är acceptans. Jag tror jag är där nu. Jag inser att ni aldrig satt mina behov i första rummet och att jag måste hitta min egen väg vidare. Det finns inga enkla lösningar här. Jag älskar er på många sätt, men alla relationer bygger på tillit. Just nu känns det långt borta att anförtro er ens en mobilbild på dagens lunchbuffé.

  Vi har rest runt världen tillsammans, skrivit artiklar och böcker, haft trevliga stunder på jobbet, i soffan och i sängen. Ni har gett mig sökmotorer, surfplattor, chattar, kartor, videosamtal, webbläsare och sociala nätverk. Jag har i gengäld gett er mina mejl, dokument, privata foton samt oöverskådliga mängder information om var jag befinner mig och vad jag gör. Jag har för den delen gett er tiotusentals kronor. Allt som allt trodde jag att det var ett sjyst byte.

  Nå. Från och med idag kastar jag mig i armarna på dem jag tidigare ratat: Linux, Blackberry, Libre Office, Open Street Maps och Duck Duck Go. Alternativ saknas inte. Och bjässar som Twitter, Linkedin och Amazon får fortsatt förtroende som tack för att de tycks ha duckat Prism-programmet. Istället för Instagram har jag Vine, istället för Facebook och Google Plus min egen blogg.

  Nej, jag tror inte att Amazon drivs av människorättsaktivister eller att Twitter aldrig kommer att vika sig för myndigheters påtryckningar. Men jag gör inte slut för att undgå övervakning utan för att markera något:

  Jag tuggar inte i mig vad som helst.

  Jag gillar inte läget.

  Och ni må vara fyra förskräckligt kolossala nätjättar, men internet är oändligt mycket större.

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X