Pengar på fickanFartygsbranden där skulden försvann i lågorna

SvD-fotografen Dan Hanssons kända bild från natten den 9 april 1990, då släckningsarbetet på Scandinavian Star pågick i Lysekils hamn.
SvD-fotografen Dan Hanssons kända bild från natten den 9 april 1990, då släckningsarbetet på Scandinavian Star pågick i Lysekils hamn. Foto: Dan Hansson / SvD

159 personer omkom när Scandinavian Star brann våren 1990. Asta Olivia Nordenhofs ”Pengar på fickan” är den första delen i en romansvit om katastrofen: en anklagelseakt riktad mot det system som lät olyckan ske.

Under strecket
Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Alexander Buk-Swienty
Foto: Alexander Buk-Swienty
Annons

En romansvit i sju delar med mordbränderna på färjan ”Scandinavian Star” som utgångspunkt för att ställa kapitalismen till svars. Så storslagen är danska Asta Olivia Nordenhofs plan för sin heptalogi, varav den första delen ”Pengar på fickan” redan belönats med Per-Olof Enquists pris. Nu finns den också på svenska i en briljant känslig och finurlig översättning av Johanne Lykke Holm.

Asta Olivia Nordenhof är född 1988, och var alltså bara två år när en passagerarfärja från Oslo till Fredrikshavn natten till den 7 april 1990 fattade eld utanför Lysekil. Säkerhetsrutinerna på ”Scandinavian Star” var så eftersatta att en tredjedel av alla ombord dog – 159 människor, varav 28 barn. Det är en norsk-dansk motsvarighet till vårt Estonia-trauma, med färre dödsoffer men en ännu mer infekterad skuldbörda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons