Fartyg fyllda med migranter överges

Två herrelösa fartyg med migranter har i veckan hittats drivande i de höga vågorna utanför Italiens sydkust. Människosmugglare på andra sidan Medelhavet verkar ha beslutat sig för att det bästa sättet att föra sin mänskliga last till Europa är att lägga ut och sedan överge skeppen.

Publicerad
GRAFIK: SVD
Foto: GRAFIK: SVD
Annons

Italienska sjömän lyckades på fredagen ta kontroll över ett gammalt handelsfartyg som utan besättning men med över 450 migranter ombord snabbt drev emot Italiens sydkust i hårt väder. Italienska kustbevakare firade sig ner till båten från en helikopter och tog kontroll över fartyget.

Fartyget Ezadeen, flaggat i Sierra Leone och avsett för transport av boskap, hade då drivit i ungefär 40 sjömil i den hårda sjön efter att bränslet tagit slut. En av migranterna ombord lyckades via skeppets radio larma kustbevakningen, som i sin tur bad om assistans från det isländska fartyget Tyr som ingår ett EU-styrt uppdrag att kontrollera migrantströmmar och rädda nödställda i Medelhavet. Ezadeen ska ha avseglat från hamnen Tartus i Syrien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons