Recension

En fisksagaFartfyllt och utan nåd när stora fiskar äter små

Under strecket
Publicerad
Annons

Konstnären Egon Möller-Nielsen berättar i Historien om en liten fisk 1949 en spännande historia om hur en liten fisk, som slukas av en stor fisk, hämnas genom att äta upp allt som den stora fisken glufsar i sig. Det är en berättelse om en obetydlig varelse som vinner över en stor elaking genom list och tålamod. Det lilla barnet gör en viktig läserfarenhet.
Möller-Nielsens fisksaga speglar sin tid, barnsyn och människans behov några år efter världskriget.
Pernilla Stalfelt använder ett liknade tema i sin nya bilderbok Fisksaga, men berättar sagan helt annorlunda.
Med färgstarka, omväxlande och fartfyllda bilder samt rimmad text skildrar hon hur större fiskar utan förbarmande slukar mindre fiskar. Rimmandet haltar på sina ställen och flyter inte så snabbt som den ”häftiga” texten behöver.
Stalfelt har ett ironiskt förhållande till fiskarna, som delvis är förmänskligade med namn som Cilla, Torbjörn, Jan, Louise och Sven Ström. Hennes text skrattar åt dem, förlöjligar och håller distans. Det finns ingen hjälte, ingen att tycka om. Engagemanget ligger i det överraskande, hotfulla och absurda berättandet.
Fiskarna lever under ständigt hot att bli slukade av någon lika urskillningslöst hungrig. ”Torbjörn är av hunger nästan knäckt,/ och därför har han helt glömt bort/ att Jonathan och han är släkt” och så slukar han lillbrorsan.

Till skillnad mot Stalfelts tidigare böcker som Dödenboken, Bajsboken och Hårboken utvecklar hon här en berättelse av karaktären råttan-på-repet. Men det är inte ett äventyr eller en saga med inledning och upplösning - och ett gott slut kan man sannerligen inte tala om i Fisksaga.
Historien slutar dramatiskt, då den största valen blir söndertuggad och nergnagd intill bara skelettet av ett stim namngivna flick- och pojkpirayor. Vuxenläsaren kan spekulera över om det har någon betydelse att pirayorna är röda och valen grön. I Fisksaga är de endast en massa av små röda fiskar med vassa tänder som glatt simmar vidare.

Annons
Annons
Annons