Annons
Analys

Rickard Rydell:Farten ger kicken som är svår att slå

Den 22-årige fransmannen Anthoine Hubert omkom under dramatiska omständigheter i förra lördagens Formel 2-race på belgiska Spa-banan. Hubert var regerande GP3-mästare och vinnare i Formel 2 denna säsong. Hans allvarliga krasch och tragiska bortgång drabbade alla i depån hårt och sorgen var hela tiden närvarande under resterande del av helgen. 

Under strecket
Publicerad

Hubert hedrades med en tyst minut före starten av Formel 1-racet på söndagen som skulle bli monegasken Charles Leclercs första seger i F1. Leclerc var mycket tydlig när han efter racet sa att samtidigt som han uppfyllde sin barndoms dröm, att vinna ett F1-race för Ferrari, var det en dag av sorg. Leclerc och Hubert har följts åt under karriären ända sedan ungdomsåren i karting.

Arbetet med säkerheten inom motorsporten pågår hela tiden. Banorna som man tävlar på och bilarna som förarna i dag kör är mycket säkrare än tidigare. De senaste åren har också skydd för föraren tagits fram såsom HANS (head and neck support) som skyddar nacken vid krock och den så kallade Halo-störtbågen som sitter på bilen för att skydda förarens huvud. Men hur mycket man än vill, så går det inte att helt bygga bort den risk som tävlande i 250-300 km/h innebär. 

Annons
Annons
Annons