Annons

Färsk rapport: Brexit hotar tusentals svenska jobb

Svensk ekonomi kommer att skadas och tusentals jobb försvinna om förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU fallerar. Det varnar Stockholm Handelskammare och den prestigefyllda brittiska tankesmedjan Oxford Economics i en färsk rapport.

Under strecket
Publicerad

Enligt en färsk rapport är 8 200 svenska jobb hotade.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 2

Stockholms handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou oroar sig för vad som ska hända om vi får en hård brexit.

Foto: Maria Agrell/HandelskammarenBild 2 av 2

Enligt en färsk rapport är 8 200 svenska jobb hotade.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 1
Enligt en färsk rapport är 8 200 svenska jobb hotade.
Enligt en färsk rapport är 8 200 svenska jobb hotade. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Det har snart gått två år sedan britterna röstade för att lämna EU. Planen är att det ska ske i slutet av mars nästa år. Men det är fortfarande oklart hur förhållandet mellan EU och Storbritannien kommer att se ut efter att britterna lämnar unionen om knappt ett år.

För att öka sannolikheten för ett ordnat utträde har de båda parterna nyligen enats om en så kallad ”övergångsperiod” som sträcker sig till slutet av 2020. Övergångsperioden är tänkt att köpa EU och Storbritannien mer tid så att de kan komma överrens om hur till exempel deras handelsrelation ska se ut i framtiden.

– De flesta av de riktigt stora och svåra besluten skjuts upp och ska bli förhandlade och fattas under övergångsperioden, säger James Nixon, europeisk chefsekonom på Oxford Economics.

Annons
Annons

Stockholms handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou oroar sig för vad som ska hända om vi får en hård brexit.

Foto: Maria Agrell/HandelskammarenBild 1 av 1

En av de stora stötestenarna kommer att vara hur en gräns ska upprättas mellan EU-landet Irland och Nordirland i Storbritannien – en fråga som är mycket känslig givet regionens komplexa historia och som enligt James Nixon skulle kunna leda till att brexit-samtalen fallerar.

Det skulle i sin tur mycket väl kunna leda till en så kallad ”hård brexit” redan i april nästa år om Storbritannien lämnar EU utan ett handelsavtal.

– Alla de svåra förhandlingarna – vad vi ska göra med tullar, lagstiftning, och alla de sakerna – är mycket problematiska, säger James Nixon.

Enligt Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, skulle en ”hård brexit” vara mycket dåligt för både Sveriges och Stockholms ekonomi – bland annat eftersom svensk export skulle beläggas med höga tullar.

Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad. Och just Stockholm exporterar mer till Storbritannien än till något annat land.

Stockholms handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou oroar sig för vad som ska hända om vi får en hård brexit.
Stockholms handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou oroar sig för vad som ska hända om vi får en hård brexit. Foto: Maria Agrell/Handelskammaren

Enligt Stockholms handelskammare riskerar en ”hård brexit” att leda till att upp till 8 200 svenska jobb försvinner, varav runt en fjärdedel i Stockholm. Svensk BNP skulle bli 0,3 procentenheter lägre fram till slutet av 2020, vilket är mer än i de flesta andra EU-länder. Priset för svensk export till Storbritannien skulle öka med fem procent, vilket skulle leda till lägre löner när företagen minskar sina kostnader, enligt handelskammaren.

Annons
Annons

Regeringen spådde så sent som i måndags att tillväxten i den svenska ekonomin kommer att bromsa i de närmsta åren, och att hushållens välstånd kommer att öka i en allt blygsammare takt framöver.

– Vi befinner oss kanske på tippen av en konjunkturcykel som pekar nedåt. Vad händer om tillväxten växlar ned och vi får en hård brexit? frågar sig Andreas Hatzigeorgiou oroat.

Andreas Hatzigeorgiou pekar på att exporten till Storbritannien inte har ökat i samma takt sedan britterna röstade för att lämna EU. Det beror till stor del på att Storbritanniens ekonomi växer betydligt sämre nu än innan folkomröstningen.

Britterna brottas också med hög inflation som ett resultat av att deras valuta har försvagats på grund av oron kring brexit. En svag valuta gör det dyrare att köpa varor från andra länder som Sverige. Internationella valutafonden indikerade så sent som i går att den brittiska ekonomin kommer att fortsätta att kämpa i uppförsbacke de närmsta åren.

– Storbritannien är en liten ekonomi som handlar med en ekonomi som är stor som en hel kontinent, så ingen annan kommer att drabbas lika mycket, säger James Nixon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons