KrigerskaFarrokhzad laddar hjärtslag mellan liv och död

Beri Gerwise.
Beri Gerwise. Foto: Ola Kjelbye

Athena Farrokhzad har skapat en lyrisk text om ett barn som kommer att födas till berättelser om våld, men också drabbas av hat. Saga Gärdes uppsättning är ett suggestivt musikaliskt hörspel.

Publicerad
Bahareh Razekh Ahmadi.

Bahareh Razekh Ahmadi.

Foto: Ola Kjelbye
Annons

Fosterland och fostervatten. Athena Farrokhzad låter en gravid, invandrad kvinna tala till sitt ofödda barn som sparkar otåligt och snart ska bli del av en flykt, ett hat och berättelser om uppror och våld. Den lyriska texten förbereder detta försvarslösa nya liv på vad som ska komma. Stycket handlar lika mycket om att drabbas av, som att förvalta, ett utanförskap. Om att gå från oskrivet blad till att bli del av en kedja av själva livet men också att för alltid bestå av två hälfter: mytiska skildringar av ursprunget och denna andra nya kultur som alltid kommer att skava eftersom andra kommer att definiera dig efter ditt namn, din hårfärg.

"Krigerska" är en fantastisk poetisk text, den böljar fram som en andhämtning. Den skildrar på djupet en samtida alienation. Athena Farrokhzad har en bärkraftig stämma, hennes texter är som en vågskål som ställer det ena mot det andra. Liv mot död, stadiga kurdiska berg mot rotlöshet. Texten är riktad till det lilla liv som ska bli en ny individ men som trots det kommer att bli del av berättelserna om det krig man flytt ifrån – till ett nytt land där man tvingas slåss mot rasistiska föreställningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons