Färre väljer högskolestudier

Antalet svenskar som börjar plugga på högskolan minskar för första gången sedan i mitten av 1990-talet. Den viktigaste orsaken är att regeringen har avbrutit sin satsning på högre utbildning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det senaste decenniet har fler och fler börjat läsa på landets universitet och högskolor. Sedan 1994 har antalet nya studenter ökat med en tredjedel.
Men siffrorna från förra läsåret visar att ett trendbrott har skett. 83 300 personer började på högskolan för första gången, ungefär lika många som året innan.
Samtidigt kom det hit fler studenter från andra länder och fick en del av utbildningsplatserna.

Det gör att antalet nya studenter ur den svenska befolkningen har minskat med nästan 3 procent, eller 2 100 personer på ett år. Allt detta framgår av ny statistik från SCB och Högskoleverket.
Intresset för att läsa vidare är dock fortsatt stort. Huvudskälet till den brutna trenden är att regeringen och samarbetspartierna har tagit en paus i utbyggnaden av den högre utbildningen.
Mellan 1997 och 2003 sköt de styrande politikerna hela tiden till mer pengar till högskoleutbildningar, men det har upphört.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons