Annons
X
Annons
X

Färre utreds för terrorkopplingar

Säpo utreder allt färre utlänningar i Sverige för kopplingar till terrorism. På bara ett år har antalet minskat dramatiskt. Terroranklagade Mehmet och Hasan Assad har i flera år svävat i ovisshet om vad som ska hända med dem.

(uppdaterad)
I Göteborg följer terroristanklagade Hasan Assad med sin son till Östra sjukhuset. Det är långt ifrån första gången han är där. Själv har han hjärtproblem och bär pacemaker och sonen har en cp-skada, behöver hjälp 24 timmar om dygnet, och opererades senast i förra veckan.
I Göteborg följer terroristanklagade Hasan Assad med sin son till Östra sjukhuset. Det är långt ifrån första gången han är där. Själv har han hjärtproblem och bär pacemaker och sonen har en cp-skada, behöver hjälp 24 timmar om dygnet, och opererades senast i förra veckan. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / EXPONERA

Säpos djupgranskningar av personer som antas utgöra säkerhetsrisker minskade med 65 procent under 2009 jämfört med året innan.

Siffror som SvD har tagit fram visar att Säpo gjorde noggrannare granskningar av totalt 176 personer som sökte asyl eller svenskt medborgarskap 2009. Siffrorna kan jämföras med 489 året innan och 485 under 2007.

Totalt har antalet ärenden som Migrationsverket vill att Säpo ska yttra sig om har varit ungefär lika många. I de flesta fall innebär djupgranskningarna att Säpo kallar personen till samtal. Misstankarna rör oftast terrorkopplingar. Under 2009 ville Säpo att Migrationsverket skulle avslå ansökan i‑tio av de 176 granskade fallen.

Annons
X

Varför allt färre ärenden djupgranskas kan Säpo ännu inte riktigt förklara.

–Vi håller på att analysera det, säger Petra Mellberg, jurist på Säpo.

Terrorexperten Magnus Ranstorp tror att säkerhetsläget i Irak kan påverka.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Och myndigheterna där har allt bättre koll vilket gör att Säpo har en större möjlighet att få en bild av individer från Irak utan att behöva granska dem närmare, säger han.

  Enligt Ranstorp tyder inget på att Sverige har blivit varken mer eller mindre intressant för terrorister. Han menar att det finns en handfull personer i landet som är högintressanta för Säpo.

  Både Amnesty och jurister har kritiserat Sveriges hantering av säkerhetsärenden för att vara rättsosäker. Skälet är att beviskraven är klart lägre än i ett vanligt brottmål samt att bevisen ofta är hemliga.

  –Man kan absolut inte per automatik lita på informationen från andra säkerhetstjänster, säger Madeleine Seidlitz, folkrättsjurist på Amnesty International.

  Seidlitz tycker att det är ”helt otillfredsställande” att regeringen fortfarande har beslutsrätt i vissa ärenden, i stället för att de avgörs av domstol Efter ny lagstiftning vid årsskiftet ska fler ärenden avgöras av migrationsöverdomstolen, men regeringen ska fortsätta hantera ”kvalificerade” säkerhetsärenden.

  Hittills i år har Säpo inte yttrat sig i något ärende till Migrationsverket. Inget ärende är heller på väg till migrationsöverdomstolen eller regeringen.

  –Vi vet inte hur praxis med gränsdragningarna ska bli än, säger Petra Mellberg på Säpo.

  Mehmet, som egentligen har ett annat namn, greps av svensk polis 2005 misstänkt för att ha rekryterat terrorister och finansierat terrordåd i norra Irak. Två andra som greps dömdes för terrorfinansiering, men själv släpptes han efter fem månader i häkte i‑brist på bevis och fick 300000 kronor i skadestånd.

  –De frågade mig knappt om det jag var misstänkt för utan bara vem jag känner, vilka jag träffat. De hade inga bevis, säger Mehmet.

  Men Säpo såg honom fortfarande som en säkerhetsrisk. Regeringen har beslutat att utvisa honom, men inte kunnat göra det på grund av säkerhetsläget i‑Irak, och Mehmet har i flera år tvingats anmäla sig hos polisen fyra gånger i veckan.

  Nu riskerar hans familj att skickas till Irak.

  –Min största rädsla är att familjen splittras. Jag har permanent uppehållstillstånd och driver ett företag med över tio anställda och barnen är svenska, har personbevis med de fyra sista siffrorna.

  Bengt Söderström, juridiskt ombud för Mehmet, har tillsammans med sin klient bett om att utvisningsbeslutet ska rivas upp.

  –Det är omänskligt att ett beslut ska ligga år efter år när hindret av allt att döma ändå kommer att bestå. Jag har fått ta del av information om vad Säpo tycker. Men jag vill inte kalla det bevisning. Det handlar om ett mycket kort påstående som inte ens är tillräckligt precist för att bemöta, säger Söderström.

  Hasan Assad kom till Sverige från Jordanien för 14 år sedan. Hans tillfälliga uppehållstillstånd gick på nytt ut den 29 januari.

  Nu befinner han sig i en limbo-situation. Säpo har stämplats honom som säkerhetsrisk under många år på grund av hans engagemang för det palestinska folket. Men han har inte kunnat utvisas på grund av risken för tortyr i Jordanien.

  –Migrationsverket säger att ärendet är mycket komplicerat. På grund av den nya lagen vet de inte vad de ska göra med mig, säger Hasan Assad.

  I hans fall är familjen svenska medborgare och om han utvisas splittras familjen.

  –Är det rätt att utvisa deras pappa till tortyr så att de inte kan leva tillsammans? Jag vill bara skrika: hur länge ska jag behöva leva så här?

  Annons
  Annons
  X

  I Göteborg följer terroristanklagade Hasan Assad med sin son till Östra sjukhuset. Det är långt ifrån första gången han är där. Själv har han hjärtproblem och bär pacemaker och sonen har en cp-skada, behöver hjälp 24 timmar om dygnet, och opererades senast i förra veckan.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / EXPONERA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X