Färre regelbrott gör NHL roligare

Under strecket
Publicerad
Annons

För att visa vad han menade, höll Eric Lindros ut armarna ungefär som om han beskrev storfiskarfångsten.
”Efter fem-sex matcher brukar mina armar vara blåslagna av alla hakningar, slashingar och crosscheckingar. Titta på dem nu; det här nya är bra”, sade den välbyggde Maple Leafs-anfallaren.
Lindros uppgift, det han är bra på, är att hänga runt målet och vänta på en retur eller på en styrning. Det var där, runt målet, han tog allt stryk. Hur många motståndarspelare som helst kan vittna om att det enda sättet att flytta på Lindros var att ge honom stryk: en crosschecking över ryggen med samma kraft som en skogshuggare använder när han fäller träd.
Men det får man inte göra i NHL längre. Fakta är att man inte längre får placera sin klubba någonstans på motståndarens kropp. När Lindros sätter fart upp längs isen, får han inte stoppas med klubbor eller med en fasthållning.

Till den här säsongen har NHL introducerat mer än ett dussin nya regler som skall snabba upp spelet, göra det mer flytande, öka antalet
målchanser och accentuera skicklighet och teknik över taktik och betongförsvar. Ligan ville öppna upp ett spel som länge plågats av alla fasthållningar och alla spelförstörande moment som hindrade den offensiva kreativiteten.
Och det fungerar: det görs fler mål. Det bjuds på fler målchanser. Det blir fler numerära överlägen. Och matcherna är mycket bättre.
Fakta:
Till och med torsdagens matcher, 199 matcher, hade antalet mål per match ökat kraftigt jämfört med förra säsongen.
I snitt gjordes 6,4 mål per match, jämfört med 5,1 det sista spelåret före lockouten.
Antalet skott mot mål ökade med elva procent per match.
Mål i såval numerära överlägen som underlägen har också ökat kraftigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons