Annons
X
Annons
X

Färre piratfilmer på nätet

Antalet piratkopierade filmer på nätet har minskat kraftigt i april, enligt Antipiratbyrån.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX / SVD

– April månad har inneburit ett trendbrott för piratkopieringen av film i Sverige. På alla nivåer har piratkopieringen minskat samtidigt som de legala tjänsterna ökat, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Den viktigaste källan för piratkopierad film, den så kallade Scenen, har blivit försiktigare. Enligt Antipiratbyråns bedömning har ett stort antal Scenen-servrar stängts eller flyttats till andra nordiska länder.

– Det är i vart fall 60 servrar som stängt och domen mot Pirate Bay och Antipiratbyråns upplysningskampanj har inneburit att alla större svenska bittorenttrackers som förmedlar film utom Pirate Bay har stängt ned, säger Pontén.

Annons
X

Antipiratbyrån bedömer också att antalet piratkopierade filmer som släpps på scenen nästan har halverats under april månad jämfört med mars.

Den kraftiga minskningen av internettrafik som skedde efter den 1 april efter att den nya fildelningslagen trädde i kraft håller i sig.

– Alla led, Scenen, förmedlarna och fildelarna, har blivit försiktigare, säger Pontén.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  It och integritet twitter.com Fildelning svd.sesam.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX / SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X