Annons

”Färre flyktingar räcker inte som ny S-politik”

Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.
Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven. Foto: Thomas Johansson/TT

Socialdemokratin måste formulera en ny ekonomisk välfärdspolitik. En hårdare linje i migrationspolitiken kommer inte att fungera som lösning för en allvarligt underfinansierad välfärd. Det skriver Kalle Sundin, utredare vid tankesmedjan Katalys.

Under strecket
Publicerad

Det finns ett önsketänkande i vissa socialdemokratiska led om att en hård migrationspolitik ska leda tillbaka gamla kärnväljare som flytt till Sverigedemokraterna. Därför höjs nu röster om att partiet måste strama åt ytterligare ”i löntagarnas intressen”. Vare sig det är syftet eller inte så bygger det upp en ohållbar förväntan om att migrationsfrågan ska fungera som lösning för en allvarligt underfinansierad svensk välfärd.

Vi är på väg in i 2020 – inte 2015. Höstbudgeten visar att kostnaderna för migration och integration har halverats sedan 2017 och kommer fortsätta sjunka de kommande åren. Det finns redan en stor acceptans inom partiet och ute i kommunerna för att vidhålla lägre mottagandenivåer i väntan på att EU:s process för ett gemensamt system ska ge resultat. Samtidigt levererar socialdemokratin en av de mest högervridna budgetar man kan tänka sig som kommer att öka klyftorna ytterligare och lämna stora hål i välfärden. Den som vill försvara ”löntagarnas intressen” kan inte rycka på axlarna åt det för att sedan kasta sig huvudstupa fram i migrationspolitiken.

Annons
Annons
Annons