Annons

”Färre borde plugga på universitet”

För att motverka utbildningsinflationen behöver man minska antagningen till svenska universitet och högskolor, skriver debattören.
För att motverka utbildningsinflationen behöver man minska antagningen till svenska universitet och högskolor, skriver debattören. Foto: TT, pressbild

En stor del av den högre utbildningen är ett slöseri med skattepengar ur ett samhällsperspektiv. Det skriver John Norell, Fria moderata studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Den 10 december kommer antagningsbeskeden för vårterminens kurser och utbildningar vid svenska universitet och högskolor. 230 000 personer inväntar svar, vilket är 5 procent mer än förra året. Att så många vill plugga vidare är förståeligt eftersom högre utbildning för individen leder till bättre anställningar och högre lön. I Sverige är effekten av ett ytterligare år av utbildning på framtida lön uppskattad till i snitt 4–5 procent.

Det finns olika teorier om varför utbildning leder till högre lön. Den vanligaste är att utbildning gör människor mer produktiva tack vare större humankapital. Men utbildning fyller också en annan funktion, nämligen att signalera redan existerande humankapital. Många arbetsgivare bryr sig om att sökande har en examen, inte för att kurserna är nödvändiga eller användbara för att utföra arbetsuppgifterna utan för att det signalerar att personen kan bli en värdefull resurs för arbetsgivaren. Många kvaliteter som är viktiga för arbetsgivare – exempelvis flit och arbetsmoral – är nämligen svåra att observera utifrån testresultat eller intervjuer.

Annons
Annons
Annons