Annons

Ivar Arpi:Färre bilringar ger inte fler polisbilar

Under strecket
Publicerad

Dan Eliasson hann i alla fall lansera ett armband innan han gick på semester och blev utsövd.

Foto: PolisenBild 1 av 1

Så sakta börjar fler och fler komma tillbaka efter semestern. Själv är jag något kilo lättare, utsövd och har mängder av energi”, hälsar rikspolischef Dan Eliasson i ett brev till Sveriges poliser efter sin sommarledighet. Också jag är från och med i dag tillbaka på jobbet efter ett halvårs föräldraledighet. Men själv har jag gått upp något kilo, men det känns inte som att informationen om statusen på ens eventuella fetma är den mest relevanta för att beskriva svenska polisers vardag.

I slutet av brevet citerar Eliasson en polis som säger att det ”börjar kännas bättre” i organisationen. Det är jättebra att Eliasson pratar med sina medarbetare. Vid midnatt den 27 juli lurades två poliser ut i ett bakhåll på Rinkeby torg. Maskerade ungdomar gick till attack med sten, flaskor och bråte. Poliserna undvek skador tack vare träning och tur. Har du frågat dem om de är utsövda, Dan Eliasson?

Den här sortens attacker mot blåljuspersonal ökar sedan ett tag tillbaka. Samtidigt råder polisbrist, vilket är anledningen till att bara en bil kunde åka på terrorlarmet vid Rinkeby torg. Nyhetsbyrån Siren har gjort en sammanställning av polisens händelserapporter som visar att det blir vanligare att utryckningar försenas eller helt uteblir. Jämför man juli i år med förra året ligger ökningen där resursbrist anförs som skäl på 45 procent.

Annons
Annons

Dan Eliasson hann i alla fall lansera ett armband innan han gick på semester och blev utsövd.

Foto: PolisenBild 1 av 1

Och runt 80 procent inom polisen funderar på att sluta, visar en undersökning av Polisförbundet, och antalet som gör slag i saken ökar. Under 2015 slutade 828 poliser, men bara 239 handlade om olika sorters pensioner. Har Dan Eliasson frågat de 589 poliser som slutade i förtid om varför de inte var fyllda med ”mängder av energi”? En gissning är att de inte tyckte att det nu ”börjar kännas bättre”.

Sveriges poliser hade förtjänat en rikspolischef som tar deras arbetssituation på allvar, i stället för att skönmåla verkligheten och skryta om sina krympande bilringar. Som en av poliserna jag pratar med säger: ”Om det är så att någon medarbetare har gått ned i vikt under sommaren så är det nog på grund av stress.”

Dan Eliasson hann i alla fall lansera ett armband innan han gick på semester och blev utsövd.
Dan Eliasson hann i alla fall lansera ett armband innan han gick på semester och blev utsövd. Foto: Polisen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons