Färre än väntat väljer nätdeklaration

Under strecket
Publicerad
Annons

Fram till och med den 1 maj hade totalt 565 000 personer redan lämnat sin deklarationen över internet eller telefon, rapporterar Riksskatteverket, RSV. En tredjedel av dessa hade deklarerat på telefon, en möjlighet man inte hade vid förra deklarationen.
För RSV är det här ett smärre bakslag - prognosen i höstas låg på 1 miljon deklaranter på internet och telefon.

– Men vi är inte missnöjda, det har fungerat jättebra, säger Pia Löfgren, projektledare på RSV för internetdeklarationerna.
Hur många som fysiskt lämnat in sina deklarationer finns inga uppgifter om. I Stockholm fick man ifjol in totalt 1,7 miljoner deklarationer inklusive Gotland. Men någon räkning sker inte löpande, berättar Krister Hedblom, pressinformatör på Skattemyndigheten i Stockholm. Gissningsvis kan dock fler än i fjol varit ute tidigare eftersom deklarationsdatumet flyttats fram från den 2 maj till den 5 maj.
Pia Löfgren menar att det tar några år att vänja folk vid att deklarera på nätet, i år sker det för andra året i följd. En
brist är att personer som gjort aktieaffärer inte kan deklarera på nätet. RSV jobbar med frågan men när denna stora grupp också kan släppas in i systemet vågar hon inte sia om.
Annars är nätdeklarerande en synnerligen enkel historia. På de hemsända deklarationsblanketterna finns förtryckta säkerhetskoder och det är bara att knappa in dessa för att komma i gång. Den som tänker göra ändringar måste ladda ner en elektronisk id-handling men det är heller inte komplicerat.

Annons
Annons
Annons