Faror lurar i kulisserna i Grekland

Anhängare till Gyllene gryning demonstrerar i Aten.
Anhängare till Gyllene gryning demonstrerar i Aten. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Eurokraterna matar en best som historien visat vara farlig. Om Syriza-regeringen faller i Aten väntar inhemska fascister och Putin i kulisserna, skriver Marcus Priftis i en avslutande text i debatten om orsakerna till Greklands kris.

Publicerad
Annons

För att förstå Grekland måste man klara av att se många aspekter samtidigt. Det finns inte en enda förklaring till krisen, utan flera bakomliggande faktorer. I två artiklar har jag försökt belysa två element som hamnat i skuggan av det politiska spelet och den rasistiska retoriken om grekens inneboende oförmåga att göra rätt för sig, nämligen västmakternas historiska benägenhet att brutalt blanda sig i Greklands inrikespolitik (SvD 4/7) och den grekiska nationalismens politiska kraft (11/7).

Detta har inte fallit i god jord hos dem som föredrar enkla förklaringar. Den moderate riksdagsledamoten Sotiris Delis avvisar (SvD 14/7) allt tal om grekisk nationalism, för att i nästa andetag slunga det nationalistiska invektivet ”antigrekisk” mot mig. (Jämför ”svenskfientlig”.) Skulden ligger i stället helt hos vänstern: innan Syriza kom till makten var Grekland ”på rätt väg”, hävdar Delis – ett djärvt påstående om en politik som fått BNP att rasa med 25 procent och skapat en ungdomsarbetslöshet på 60 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons