Annons
X
Annons
X

Farligt skilja nätet från verkligheten

Vuxna missar. Internet har förändrats på djupet och går idag inte att skilja från det som kallas verkligheten. Vuxenvärldens stora misstag är att inte ha insett vidden av den förändringen.

PERSPEKTIV BJÄSTAFALLET

Vad är det för monster vi har skapat? Efter Uppdrag gransknings uppmärksammade reportage i Sveriges Television om våldtäkterna i Bjästa har internet hamnat i fokus. För hur ska vi egent- ligen hantera det faktum att nätforum, bloggar, Facebookgrupper och kommentarsfält används för mer eller mindre medvetna grova trakasserier?

I takt med att hatvågen på nätet nu svänger om och istället oförblommerat riktas mot dem som slutit upp bakom den dömde gärningsmannen, ställer förskräckta betraktare den naturliga frågan vad vi i hela friden egentligen ska göra åt situationen.

Ska vi reglera? Övervaka? Censurera?

Annons
X

Samtidigt som Bjästa självklart är en väckarklocka för många när det gäller vikten av att vuxenvärlden inser att den måste engagera sig i internetkulturen för att faktiskt förstå vilken verklighet de unga lever i så visar de senaste dagarnas diskussion också hur lätt det är att gå fel i den här debatten.

För det räcker ju att kika på världen utanför nätsidorna för att se att den i det här fallet såg precis likadant ut där som på internet. De förfärliga digitala trakasserierna och den djupt obehagliga mobbmentaliteten var bara en spegel av den fysiska verklig- heten vilket manifesterades med nästan övertydlig symbolik i ortens kyrka, på skolavslutningen.

Internet är inte längre ett medium som är skilt från resten av världen. Det går inte att betrakta nätet som en separat företeelse som det går att gå in i, rota runt, fixa till och därmed tro att man har löst några samhällsproblem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Just här ligger också vuxenvärldens stora nederlag. Den har fortfarande inte förstått på djupet att internet har vuxit, förändrats och bytt skepnad, och idag kan ses som ett ständigt närvarande filter som inte längre går att skilja från det som i sådana här sammanhang ibland kallas för verkligheten.

  Att bara vara på plats i den digitala världen räcker därför inte. Att reglera kommer av just samma anledning heller inte att fungera.

  Den jobbiga sanningen är att lösningen är så mycket svårare. Det är inte verktyget i sig som är huvudproblemet, utan vad vi använder det till. Vi måste alltså börja uppföra oss på ett sätt som är gott i grunden. Överallt.

  Anderers Mildner är journalist och medieanalytiker.
  anders.mildner@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X