Annons

”Farligt prejudikat kan sättas i fallet Assange”

Debattören Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet.
Debattören Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet. Foto: Hamid Ershad Sarabi

Om Julian Assange utvisas och döms under Espionage Act i USA kan det vara dödsstöten för journalistik som är kritisk till det växande militär-industriella komplexet. Det skriver Katarina Stensson, Piratpartiet.

Under strecket
Publicerad

Julian Assange lämnar Westminster Magistrates Court i London i en fångtransport, den 13 januari 2020.

Foto: Alberto Pezzali/APBild 1 av 1

1998 arresterades Augusto Pinochet i Storbritannien. Chiles tidigare diktator hade åtalats i Spanien för ett flertal brott mot de mänskliga rättigheterna, bland annat flera fall av tortyr och politisk förföljelse. Efter arresteringen riktades kritik från tidigare ledare för både USA (Bush Sr) och Storbritannien (Thatcher) mot förfarandet. De tyckte att Pinochet genast skulle släppas fri. Thatcher liknade agerandet vid en polisstat. Den brittiska regeringen valde till slut att inte utvisa Pinochet till Spanien, utan låta honom återvända hem. Man hänvisade bland annat till hans påstått svaga hälsa.

Nästan exakt 20 år senare står en annan man gripen i Storbritannien. Han är inte heller brittisk medborgare, och åtalas precis som Pinochet för brott i ett tredje land. I maj 2019 anhöll den amerikanska regeringen om utvisning av Julian Assange för att ha brutit mot Espionage Act.

Annons
Annons
Annons