Annons

Sanna Rayman:Farligt lugn i opinionen

Under strecket
Publicerad

Söndagens Sifomätning visade på få rörelser i opinionen, frånsett Miljöpartiets statistiskt säkerställda dyk 2,1 procentenheter nedåt. Moderaterna sackar fortfarande rejält – tio procentenheter – efter Socialdemokraterna. Ändå är opinionsläget bara en av de saker som ger Fredrik Reinfeldt huvudvärk just nu. Till detta kommer skriverier om en minst sagt surmulen arbetsmiljö inom Moderaterna, bland annat i form av luftat missnöje mot partisekreteraren Kent Persson. Därutöver har ett par ledande och tongivande moderater meddelat att de inte avser kandidera om i nästa val. Till exempel har både Henrik von Sydow (riksdagsledamot och bland annat ordförande i skatteutskottet) och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth nyligen sagt att de inte ställer upp till omval nästa år.

Där har vi läget inför den moderata stämman i Norrköping i veckan. Det kommer krävas många ballonger för att få upp stämningen…

Inte bara Moderaterna har skäl att hänga läpp. Stillheten i opinionen kan tolkas som ett oroväckande tecken på att tendenser som synts i många mätningar börjar sätta sig. En sådan trend är den där Centerpartiet hamnar under fyraprocentsspärren. Där landar man även i gårdagens Sifo och nu börjar den här placeringen likna en permanent parkering, snarare än ett snabbt besök på andra sidan.

Centerpartiet behöver få upp mer än stämningen. Det är tveksamt om ballonger hjälper.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons