Farligt duktiga – fortfarande

En kvinna i 35-årsåldern är den vanligaste patienten på Stressmottagningen. Chefen på kliniken, Aleksander Perski, kallar dem för prestationsprinsessor i den nya boken Duktighetsfällan. Flera författare till böcker på samma tema är flitiga föreläsare. Allt yngre tjejer identifierar sig med duktig-diagnosen.

Under strecket
Publicerad
Alexander Perski och Joanna Rose, Katarina Pietrzak, Jennie Sjögren och Tinni Ernsjöö Rappe, samt Monica Renstig.

Alexander Perski och Joanna Rose, Katarina Pietrzak, Jennie Sjögren och Tinni Ernsjöö Rappe, samt Monica Renstig.

Foto: PÄR OLSSON
Annons

Bakom två av tre akademiska examina finns en kvinna. Det finns de som tror att framtiden är feminin, att kvinnor kommer att ta över allt mer i samhället. Samtidigt finns den andra sidan av myntet: kvinnor som ställer så överdrivet höga krav på sig själva att de aldrig kan slappna av och återhämta sig. Därför blir de sjuka. Många försöker leva upp till flera roller samtidigt. Helst ska högpresteraren på jobbet vara en (ständigt närvarande) trygg bullmamma samtidigt.

Kvinnors strävan mot ett ännu bättre jag blir tydlig när man ser vilka böcker köparen till boken Duktighetssyndromet också skaffat. Så här ser det ut i nätbokhandelns spalt ”Kunder som köpt den här boken har också köpt” ut: Rensa i röran med feng shui, Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet, Orgasmboken. Bokköparen nöjer sig inte med att vara duktig på jobbet. Ett vackert hem, en supereffektiv vardag och många orgasmer ingår också i idealbilden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons