X
Annons
X

46 avlidna i tjänsten hittills: ”Alldeles för högt dödstal”

Fall från höga höjder, klämskador men allra främst olyckor vid transporter. 2018 blir ännu ett svart år vad gäller dödsfall på arbetsplatsen. Över 40 svenskar har mist sina liv i tjänsten – med en kritisk månad kvar.

17 september 2018. I Tenhult, Småland, omkommer en 50-årig man efter att ha fått en åkgräsklippare över sig. Troligtvis har gräsklipparen vält i samband med körning i en slänt, uppger polisen.

Det blir inledningen på den dödligaste veckan för svensk arbetskraft på många år. Inom loppet av sju dagar dör åtta personer till följd av arbetsolyckor. De arbetar inom allt från äggproduktion till vägtransport.

Det finns mycket att göra för att minska antalet döda i trafiken, enligt Bengt Järvholm, expert på dödsolyckor i arbetslivet: Bygg in fartkontroller i tyngre fordon och bötfäll arbetsgivaren – rejält – om anställda kör för fort, till exempel på Essingeleden i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

”I dag ligger stort ansvar på chaufförens axlar, men det är arbetsgivaren som ska se till att de anställda har rätt utbildning, tillräckligt med tid och så vidare”, säger professor Bengt Järvholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

Tung trafik och vinter betyder dödsfall i Sverige. Här lastbil vid Fredhällstunneln på Essingeleden.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X