På kongressen i april 2018 slutar Christer Sturmark som ordförande för Humanister efter 13 år på posten.
På kongressen i april 2018 slutar Christer Sturmark som ordförande för Humanister efter 13 år på posten. Foto: Lars Pehrson

”Farligare att lämna islam än kristendomen”

I tretton år har han varit den sekulära humanismens svenska ansikte. Men i april lämnar Christer Sturmark över stafettpinnen och slutar som ordförande för Humanisterna. Under hans ordförandeskap har Humanisterna fått sin ceremoni för riksdagens öppnande likställd med kyrkans, fått in sekulärhumanismen i skolans läroplan och femdubblat medlemskapet.

Publicerad

I bland tar jag ut min åttaårige son på berget utanför mitt hus när det är stjärnklart. Vi lägger oss på rygg och tittar upp. Och så säger jag: tänk dig nu att du tittar nedåt i stället för uppåt. Det borde du pröva med dina barn. Man får existentiell svindel.”

Jag har just frågat Christer Sturmark varför jag trots att jag inte kan förmå mig att tro på Gud, ändå känner att jag saknar något. Rationellt vet jag att världen saknar övernaturliga inslag, men känslomässigt kan jag inte hindra mig själv från att längta efter något mer.